Det sto å lese i HA 27. juni 1966. Den tidligere olsokfeiringen på Odden skulle vekkes til live igjen, og i en artikkel på førstesiden kunne avisen opplyse at Brandt skulle holde tale.

«Det er første gangen han taler til et publikum i Hamar, og det til tross for at Hamar vel må sies å være borgermesterens andre hjemby», sto det å lese.

Norgesvennen Willy Brandt var gift med Rut Hansen fra Hamar fram til 1980, og hadde hytte i Vangsåsen.Han snakket også flytende norsk.

SAMARBEIDSPROSJEKT

HA skrev videre at «stor publikumspågang var ventet når den kjente og markante skikkelse i tysk innen- og utenrikspolitikk skulle tre fram for byens og distriktets befolkning».

Og stor pågang ble det. Nærmere 2.000 personer fant vegen til Domkirkeodden olsokkvelden 1966.

Stevnet var et resultat av et samarbeid mellom Hamar kirkeakademi, de seks bygdelagene av innflyttere i Hamar, Hedmarksmuseet og byens turistsjef.

FAKKELTOG

Hovedtalen holdt av professor Johan Hyggen, mens musikkinnslagene ble besørget av Erling Stordahl, Åse Kleveland, en kvartett fra Hamar Orkesterforening og Hamar Liturgiske Kor under ledelse av domorganist Ragnar Røgeberg. Folkedans med gudbrandsdøler og østerdøler og bunadsparade hørte også med. I tillegg var det fakkeltog opp til domkirkeruinene der biskop Alex Johnson holdt kveldsmesse.

OLSOKFEIRING 51 ÅR ETTER

Og i kveld, 51 år etter, er det nok en gang olsokarrangement på Odden med pilegrimsvandring, olsokforedrag, konsert med Frida Ånnevik, økumenisk gudstjeneste og olavsvake med tidebønner gjennom natta.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00