Sola stråler fra skyfri himmel over Blæstad. Snart skal det rike jordbrukslandskapet igjen våkne til liv, med vårlig lukt av bråtebrann og trivelig traktordiesel.

Blant studentene og de ansatte på Campus Blæstad er det likevel mørke skyer i horisonten. Årsaken er at Høgskolen i Innlandet utreder mulighetene for å flytte jordbruksstudiene til Evenstad sør for Koppang. Høgskolen jobber nå med en utredning som skal vise fordeler og ulemper. De ulike alternativene er å beholde dagens løsning, flytte til Evenstad, eller finne en mellomløsning.

Kan miste kompetanse

Instituttleder Fred Håkon Johnsen beskriver en unison motstand blant ansatte og studenter.

– Vi har en stab av ansatte som har etablert seg med familier på Hedmarken. Fagmiljøet vil bli rasert dersom de ansatte ikke vil bli med på flyttingen, sier han.

Johnsen frykter at plassering på Evenstad vil bety langt lavere søkertall til jordbruksstudiene.

– Våre studenter vil bo landlig, men ikke øde. Ikke alle hos oss er Lars Monsen-fans, sier han.

Johnsen avventer nå anbefalingen fra høgskolen. Denne skal være klar rett over påske. Dersom det kommer forslag til drastiske endringer, da blir det opp til høgskolestyret å avgjøre saken.

Blæstad: midt i smørøyet

Også studentene er skeptiske til en eventuell flytting. HA møtte studentrådet til en framtidsprat.

– Helt bak mål, mener en svært engasjert Iver Ransedokken.

– Blæstad ligger midt i Norges kanskje største matfat. Her har vi alle muligheter til å lære praktisk jordbruk. Østerdalen er gode på skog, men jordbruket blir altfor snevert. Jeg søkte også studieplass på Evenstad, men jeg hadde ikke gjort det hvis jeg visste hvor øde det er der oppe, fortsetter han.

Kristian Rindal er enig. Han forteller at studentrådet har blitt orientert om saken, og at det er skepsis til framgangsmåten.

– Det har vært arbeidet med trange tidsfrister. Vi har vært bekymret for å ikke å rekke å komme med våre uttalelser, sier han.

Studentrådets medlemmer reagerer med latter på spørsmålet om det er delte meninger blant studentene.

– Absolutt ikke. Det er definitivt en unison oppfatning om at Blæstad må bestå. Her er vi midt i smørøyet, tett på dem som jobber med landbruk. Kombinasjonen av teori og praksis er viktig for oss, sier Rindal.

Studentrådet mistenker at penger er det viktigste argumentet for å eventuelt legge ned Blæstad.

– Høgskolen sier de vil forbedre tilbudet ved å samle alt, men jeg tror motivet egentlig bare handler om økonomi, sier Torje Martnes.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.