Det var daværende ordfører Morten Aspeli som i juli 2014 tok initiativ til å utforme en skiltplan for Hamar sentrum.

Aspeli hadde vært ute og reist, og sett mye fin og dekorativ skilting i andre byer.

Han ønsket å gjøre det lettere for turister og besøkende i Hamar å orientere seg om severdigheter som kulturhuset, Domkirkeodden og strandpromenaden, og ellers alt det andre Hamar har å by på.

Tok nesten tre år

Etter mange diskusjoner og runder i rådhuset, og ikke minst etter dialog med Statens vegvesen, har man landet på hvilke attraksjoner det skal skiltes til, og hvor selve skiltene skal stå.

Skiltene som senest skal installeres den siste uka i juni, opererer med gangavstand i minutter. Skiltene har engelsk undertekst, og kommunen har hatt en egen konsulent til å kvalitetssikre engelsken.

Diving tower

For eksempel skal det skiltes til stupetårnet, som på engelsk oversettes til «diving tower».

225 skilter til 28 steder rundt omkring i Hamar by er nå satt i produksjon hos en tysk skiltleverandør.

Det var avsatt 400.000 kroner til skiltprogrammet, noe som ikke dekker hele kostnaden, men hele prosjektet finansieres innenfor eksisterende ramme.

Aspeli er fornøyd med at skiltene snart er på plass, nesten tre år etter at ideen ble lansert.

– Det er jeg veldig fornøyd med, men jeg synes det har tatt for lang tid, sier Aspeli.

Teknisk sjef Kjetil Wold Henriksen i Hamar kommune sier at det sikkert er flere årsaker til at det har tatt så lang tid som nesten tre år å få laget skiltprogrammet.

Diskuterte med vegvesenet

– Vi har hatt diskusjoner med Statens vegvesen om plassering av skiltene, og det har vært noen utfordringer knyttet til det, sier Henriksen.

Skiltene blir svarte med hvit skrift. Hvert skilttårn får en gul kule i toppen.

– Skiltene vil bli godt synlige, samtidig som de ikke blir dominerende. Jeg tror dette vil bli veldig bra, sier Henriksen.

Det blir skiltet både til CC Hamar og handlegater i sentrum. Museene Domkirkeodden, Kirsten Flagstad-museet og Jernbanemuseet er selvskrevne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.