• HISTORISK KNUTEPUNKT: Åker gård har nærmest siden «tidenes morgen» vært et senter for makt og rikdom på Hedmarken. FOTO: Trond Lillebo

Tirsdag kom nyheten om at Statsbygg vil selge Åker gård på Ridabu. Prisantydningen for den enorme eiendommen er på 19,7 millioner kroner.

Det planlagte salget har skapt til dels sterke reaksjoner i lokalmiljøet. Onsdag morgen var Einar Busterud raskt ute med å kritisere salget.

– Dette er en kulturpolitisk skandale; dette er nesten som å selge Stiklestad, sier den opprørte ordføreren til HA.

Busterud minner om at Åker gård er et av Norges viktigste steder fra perioden 500 til 1.000 e.Kr.

– Man har dokumentert gårdstun helt tilbake til år 200. Det er 1.800 år med viktig historie. Åker er et sentralt maktsete som de siste årene dessverre har vært preget av forfall, sier han.

– Prisen er for høy

Busterud varsler at han vil sende en henvendelse til Statsbygg for å diskutere mulige løsninger.

– Det kan være aktuelt for kommunen å kjøpe Åker, men ikke til den prisen; det er altfor dyrt, sier han.

Busterud skulle ønske at Åker gård i framtiden kunne vært en kombinasjon av museum, arkiv og senter for historieforskning.

– Et så viktig historisk sted kan ikke ende opp med privatisert drift, sier han.

– Et svik mot kulturarven

Også stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) mener salgsplanene er problematiske.

– Jeg er helt enig med Busterud i at dette er som å selge Stiklestad. Salget av Åker gård er et svik mot en enormt viktig kulturarv. Jeg synes det er en skam at man vil selge en del av sjelen vår, sier hun.

Trettebergstuen mener Åker gård tilhører allmennheten, og at den må sikres for fremtiden.

– Det er helt forferdelig trist å se for seg at dette kan ende i private hender. Den rødgrønne regjeringen hadde planlagt å se på om Åker Gård kunne bli nytt lokale for statsarkivet i Hamar, som uansett trenger nye lokaler. Dette kunne latt seg kombinere med museumsdrift og opplevelsessenter. Alt var planlagt og lå til rette for dette, sier hun skuffet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.