• HISTORISK KNUTEPUNKT: Åker gård har nærmest siden «tidenes morgen» vært et senter for makt og rikdom på Hedmarken. FOTO: Trond Lillebo

Tirsdag kom nyheten om at Statsbygg vil selge Åker gård på Ridabu. Prisantydningen for den enorme eiendommen er på 19,7 millioner kroner.

Det planlagte salget har skapt til dels sterke reaksjoner i lokalmiljøet. Onsdag morgen var Einar Busterud raskt ute med å kritisere salget.

– Dette er en kulturpolitisk skandale; dette er nesten som å selge Stiklestad, sier den opprørte ordføreren til HA.

Busterud minner om at Åker gård er et av Norges viktigste steder fra perioden 500 til 1.000 e.Kr.

– Man har dokumentert gårdstun helt tilbake til år 200. Det er 1.800 år med viktig historie. Åker er et sentralt maktsete som de siste årene dessverre har vært preget av forfall, sier han.

– Prisen er for høy

Busterud varsler at han vil sende en henvendelse til Statsbygg for å diskutere mulige løsninger.

– Det kan være aktuelt for kommunen å kjøpe Åker, men ikke til den prisen; det er altfor dyrt, sier han.

Busterud skulle ønske at Åker gård i framtiden kunne vært en kombinasjon av museum, arkiv og senter for historieforskning.

– Et så viktig historisk sted kan ikke ende opp med privatisert drift, sier han.

– Et svik mot kulturarven

Også stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) mener salgsplanene er problematiske.

– Jeg er helt enig med Busterud i at dette er som å selge Stiklestad. Salget av Åker gård er et svik mot en enormt viktig kulturarv. Jeg synes det er en skam at man vil selge en del av sjelen vår, sier hun.

Trettebergstuen mener Åker gård tilhører allmennheten, og at den må sikres for fremtiden.

– Det er helt forferdelig trist å se for seg at dette kan ende i private hender. Den rødgrønne regjeringen hadde planlagt å se på om Åker Gård kunne bli nytt lokale for statsarkivet i Hamar, som uansett trenger nye lokaler. Dette kunne latt seg kombinere med museumsdrift og opplevelsessenter. Alt var planlagt og lå til rette for dette, sier hun skuffet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00