• SPRAYER: Ida Ruud-Elvsveen (8) fyller lerretet, under veiledning av gatekunstneren Rodrigo Lisboa, kjent som Peacetu.
    FOTO: Trygve Norum-Lunås
  • GATEKUNSTNER: I sin kunst henter Rodrigo Lisboa mye inspirasjon fra strandlivet og dykkingen har opplevde i oppveksten i Brasil.
    FOTO: Trygve Norum-Lunås

På kveldstid tirsdag og onsdag denne uken har forbipasserende ved Stortorget i Hamar sentrum kunnet vitne - og bidra til - skapelsen av kunstverkene. Ved hjelp av malingsspraybokser, og under veiledning av den brasilianske gatekunstneren Rodrigo Lisboa, som går under kunstnernavnet "Peacetu", skal totalt fem store lerreter fylles med former og farger, før de henges opp i kulturhuset.

Blant de som tok muligheten og grep sprayboksen var 13 år gamle Christian Nordhagen Holtet.

- Det var moro! Jeg har faktisk prøvd å male med spraybokser én gang tidligere, på Stoppested Verden, sier Holtet.

Siste sjanse til å bidra

Involvert i både Stoppested Verden og dette "Street Art"-prosjektet er programansvarlig ved Hamar kulturhus, Mocci Ryen. Hun forteller at ideen bak prosjektet er å involvere byens innbyggere i utsmykningen av kulturhuset.

- De fem lerretene vil totalt utgjøre et kunstverk på 7x2 meter, og skal henges på veggen i underetasjen, i rommet hvor blant annet Janitsjarskolen øver. Vi har invitert alle som øver i kulturhuset til å delta, og ønsker også at andre skal få muligheten, sier Ryen.

Hun oppfordrer alle som vil delta i prosjektet til å ta turen innom Stortorget på torsdag kveld.

- Vi ønsker at enda flere skal delta, og alle som vil være med og sette preg på kunsten har muligheten også i morgen, torsdag, som er siste dag. Da vil vi være her fra klokken halv fem til åtte, sier Ryen.

LES OGSÅ: Ga ungdomsskolen en ansiktsløftning

Inspirasjon fra under havoverflaten

Kunstneren Rodrigo Lisboa, som har hovedansvaret for å pryde lerretene, forteller at han trekker på inspirasjon fra strandlivet og dykkeerfaringene han hadde under oppveksten i Brasil.

- Jeg liker best å male med frie tanker, uten en fastsatt plan. Jeg vokste opp ved stranden, og brukte mye tid i vannet som liten. Mye av det jeg lager er inspirert av alle fargene og skapningene man kan se under vann, forteller Lisboa.

Håper å pryde Hamars byrom

Gatekunstneren har selv vært delaktig i flere kunstprosjekt rundt om i både Norge og andre steder i verden, og håper at han snart kan komme tilbake til Hamar for også å pryde byens gater.

- I byer som Fredrikstad, Bodø, Stavanger, Skien, og mange flere, har de startet gatekunstprosjekter, hvor kunstnere fra hele verden kommer for å bidra. Jeg ser mange gode muligheter og tomme vegger i Hamar, som jeg gjerne fyller med kunst, om jeg får muligheten, sier Lisboa.

Også Mocci Ryen tror gatekunst kan være et positivt bidrag til Hamars vegger.

- Det er mange arealer for det i Hamar, og også et behov for å fremheve det smykket som byen er, sier Ryen.

LES OGSÅ: Vil ha gatekunst på flere steder i Hamar

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00