• EGEN KASSE: Skolene som deltar får egen sykkelmekkekasse.
  • GODKJENT: Kenneth Rønningen Hulleberg har gått gjennom alle krav til sykkelen og kan godkjenne den.

Joakim Håkonsen, Kenneth Rønningen, John Edvard Slette, Syverin Johansen og Mats Sveum kastet seg over sykkelparken på skolen denne uka og kunne dele ut godkjent-merker etter noen runder med skrujern og kjedeolje.

Pilotprosjekt

De fem sjetteklassingene er nemlig plukket ut som Ingebergs sykkelmekkegjeng og skal være skolens sykkeleksperter til de går ut av skolen.

Det er Hamar Naturskole i samarbeid med Sykkelbyen Hamar som står bak dette pilotprosjektet.

–Vi får ofte besøk av skoleklasser med mer eller mindre brukbare sykler, og håpet vårt er at enda flere kan bruke sykkelen ut på tur. Da er det greit at den er i orden, og det er derfor vi vil prøve å lage egne sykkelmekkegjenger på skolene, sier Hans Christian Johnson i Hamar Naturskole.

Sykkelmekkekasse

Mandag troppet han opp på skolen med Sykkelmekkekasse som skal stå igjen på skolen. Sammen med elevene gikk han gjennom hva som må være i orden på sykkelen. Og like etterpå gikk elevene over alle syklene som skolen selv eier. Det gikk ikke lang tid før de fikk skikkelig dreisen på både oljing, stramming av bremser og festing av løse seter og styrer.

– Jeg gjør det vanligvis ikke sjøl, men det er fint å kunne det, mente Mats Sveum, men han jobber intenst med å få på plass igjen et sete som ikke ville sitte som det skulle.

Joakim Håkonsen bor lenger oppover i Vang, seks kilometer fra skolen og tar buss dit, men sykler mye på fritida. – Greit å kunne litt mer om sykkelen, mente han.

Hans Christian Johnson håper at alle skolene i Hamar skal kunne få egne sykkelmekkegjenger. Dette året blir det prøvd ut på Ingeberg og Lovisenberg.

– Vår erfaring er at ikke er så mye som skal til før elevene klarer det meste sjøl. Litt innføring og godt verktøy, så er de i gang, sier Johnson.

Sykkelreglene

Elevene i sykkelmekkegjengen får utdelt skjemaer som de går gjennom. Kanskje du skal sjekke om sykkelen din er lovlig?

Påbudt utstyr:

Brems foran

Brems bak

Hvit/gul pedalrefleks

Rød refleks bak

Signalklokke

Påbudt utstyr i mørke/usiktbart vær:

Lykt foran

lykt bak

Sjekkpunkt ellers:

Skruer/muttere

Sete og styre

Dekk (luft/slitasje)

Hvit refleks foran

Eikerefleks

Olje/smøring

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00