– Det er ikke meningen å være survete eller opptre som politi, men jeg har så lyst til å beholde Itzy i mange år, sier Ellen Østborg.

På Førerhundens dag onsdag vil hun benytte anledningen til å fortelle hvor viktig det er at vi ikke forstyrrer en førerhund. Det gjelder både andre hundeeiere, men også oss andre uten hund.

Tankeløshet

Ellen Østborg er veldig svaksynt, og Itzy har vært hennes allierte siden oktober 2014.

– Vi er godt samkjørte, og Itzy er selvstendig og finner gode løsninger for meg hvis det dukker opp hindringer på de vante rutene vi går, sier Ellen.

Men de daglige rundene blir ofte forstyrret av andres tankeløshet og uvitenhet. Det verste er når andre hundeeiere ikke har kontroll på hundene sine og kommer busende på Itzy.

– Jeg får ikke like lett oversikt over ting som skjer rundt meg, og særlig ikke de som kommer brått og uventet. Da kan jeg skvette og bli veldig redd, før jeg får oversikt og kontroll på en situasjon. Itzy kan også bli redd og usikker. Hun er fremdeles ei trygg jente, men gjentatte ublide møter med andre hunder øker sjansen for at hun blir påvirket i negativ retning og til slutt ikke kan være mine trygge øyne i hverdagen, sier Ellen Østborg.

Avstand

Hun leder alltid Itzy på sin venstre side. Hennes råd til andre hundeeiere er å gå mellom henne og sin hund slik at avstanden blir størst mulig. Og hvis de stopper opp og venter, er det fint om de sier at de står der med hund slik at hun kan være forberedt.

– Om de vet at de har vansker med å holde igjen hunden sin, er det også fint om de sier fra. Eller kanskje de kan snu og gå en annen veg et lite stykke til vi har kommet forbi, sier hun.

Ikke før har hun fortalt dette før en stor hund kommer byksende mot henne og Itzy. Hundeeieren, som tydeligvis ikke har kontroll på hunden sin, beklager. Men skaden har allerede skjedd.

– Hvert år er det førerhunder som blir tatt ut av tjeneste fordi de er blitt skremt og ikke lenger kan være førerhunder. Jeg vil ikke at det skal skje med Itzy, sier Ellen Østborg.

Itzy er en nydelig hund og det er lett for en som liker hunder å snakke til henne.

– Hun har lett for å søke blikket til den som snakker til henne, men da blir hun ukonsentrert. Det beste rådet er å overse en førerhund. Da gjør hun jobben sin best, sier Ellen Østborg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.