1. november 2016 ble det innført en ny organisering av Arkivverket, som Statsarkivet i Hamar og sju andre statsarkiver rundt i landet er en del av.

Hovedpoenget med omorganiseringen er å møte de digitale utfordringene på en bedre måte.

De ansatte i statsarkivene, inkludert på Hamar, er delt inn i nye enheter, og de fleste av de ansatte i Statsarkivet i Hamar blir ledet fra andre geografiske steder.

Mye uro og uenighet

Statsarkivar Vigdis Stensby på sin side har blitt leder for enheten brukertjenester, og hun har lederansvar for ansatte på andre steder samt et fåtall på Statsarkivet i Hamar.

Omorganiseringen har vært fulgt av uro, og uenigheter mellom Arkivverkets ledelse og de ansattes organisasjoner.

Identitet og stolthet

Senterpartiet på Stortinget har nylig levert et forslag i Stortinget, hvor de ber regjeringen endre omstillingen, og gjeninnføre geografisk ledelse med statsarkivar som leder, samt flere forslag som styrker de regionale statsarkivene, inkludert på Hamar.

Stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fra Hedmark er en av forslagsstillerne.

– Hamar er ett av de minste statsarkivene, og det er en viktig del av Hamars identitet og stolthet, mener Vedum.

Statsarkivar kun i navnet?

Han er redd for at den stedlige ledelsen av Statsarkivet blir svekket, at Statsarkivar-navnet kun er i navnet, og ikke i realiteten.

– Rollen blir umyndiggjort, og gradvis blir Statsarkivet tappet for ressurser, frykter Vedum.

Det er også snakk om å bygge opp et sentralmagasin i Mo i Rana. Leiekontrakten i Basarene på Stortorget går ut i 2020. Hva som skjer med magasinene der da, er ikke avklart.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har svart på forslaget fra de fem Senterparti- representantene, og hun holder fast på sitt. Hun er negativ til å gjeninnføre stedlig ledelse ved statsarkivene. Hun holder også fast på at det beste er å bygge et nytt arkivmagasin i Mo i Rana i Nordland.

INGEN PLANER OM Å AVSLUTTE

Statsarkivar Vigdis Stensby sier det ikke er noen planer om å avslutte leiekontrakten i Basarene før tiden.

Statsarkivet holder til i Basarene ved Stortorget. Leiekontrakten går ut 2020, opplyser Stensby, og avkrefter at de er på veg ut av lokalene på kort sikt.

– Vi har kontrakt ut 2020, og det forholder vi oss til. Hva som skjer etter det, er ikke noe vi vet noe om nå, sier Stensby.

Hun sier at de ansatte på Statsarkivet i stor grad jobber med de samme oppgavene som før, og at ny organisering og oppgaveløsning har gått seg mer til. 

ER LITT BEKYMRET

Tillitsvalgt Sigrid Jostad i Forskerforbundet sier at de er noe bekymret for hvordan kompetansen tas vare på og utvikles i forbindelse med omorganiseringen. 

Mange i fagmiljøene i statsarkivene har varslet om at det foregår en bevisst nedprioritering av historisk og arkivfaglig kompetanse. Det har ført til klart dårligere vilkår og tilgang for publikum, både for vanlige brukere, studenter og historikere.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.