– Tusen millioner takk!

Virksomhetsleder Kjersti Bakke stråler idet hun mottar den fargerike sjekken fra de gavmilde barnehagebarna.

6.284 kroner ble sluttsummen etter at barna har brukt høsten til å selge kaffe, kaker, saft og egenproduserte kunstverk.

– Vi har laget kunst og bilder – og et tovet ullmonster, sier en svært engasjert Adele (5).

– Hva synes dere Barnas stasjon skal bruke pengene på?

– Kaffe og kaker, sier Nelly (5).

– Det viktigste er at andre barn får oppleve noe fint. Mat, julegaver, klær og hus, sier de andre barna i munnen på hverandre.

– Hus …?

– Ja, et Lego-hus, da, presiserer en liten pjokk med lurt smil.

Støtter lokale tiltak

Utsiktens pedagogiske leder Heidi Ellevseth forteller at barna har vært flinke til å både lage og selge kunstverk de siste ukene.

– Vi har ønsket å gi et bidrag til lokale tiltak. I fjor ga vi penger til ungdomshuset i Ottestad, og i år fant vi ut at Barnas stasjon ville være en god og verdig mottaker, sier hun.

Ellevseth forteller at hensikten samtidig har vært å øke kunnskapen blant både barn og foresatte om hva Barnas stasjon er.

– Jeg er usikker på om folk flest kjenner tilbudet. Nå har vi gitt informasjon til foreldrene slik at alle skal være klar over at Barnas stasjon finnes, sier hun.

Kjersti Bakke sier stasjonen i Hamar har opplevd stor økning i antallet forespørsler de siste årene. Både barselgruppe og foreldreveiledning er populære tilbud.

I dag er 57 familier tilknyttet Barnas stasjon, og det blir stadig flere. Bare i år har antallet økt med 10–15 familier. Frafallet er langt lavere.

Barnas stasjon er et tilbud til småbarnsforeldre i en «kompleks og sammensatt situasjon», som det heter. Tilbudet retter seg mot familier hvor foreldrenes utfordringer går ut over barna.

Eksempler på utfordringer kan være rus, psykiske lidelser og dårlig økonomi – ofte en kombinasjon.

Lav terskel og høyt nivå

Stasjonen er et lavterskeltilbud for alle som ønsker hjelp av fagfolk med lang erfaring innenfor området.

Stasjonen er underlagt Blå Kors, men samarbeider tett med Hamar kommune. Tilbudet skal være et supplement til kommunens eksisterende opplegg.

Barnas stasjon i Hamar har fem ansatte fordelt på fire årsverk, i tillegg til mange frivillige hjelpere.

– Vi hadde ikke klart oss uten alle de rause «tidgiverne» som hjelper oss med blant annet barnepass, avslutter en munter Kjersti Bakke med sjekken i hånda.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00