Da nyheten om at det var Morten Aspeli som skulle overta som Arbeiderpartiets gruppeleder etter at Grete Solli flyttet og meldte seg ut av Hamar-politikken, var det flere som tenkte at dette betydde at han kanskje hadde revurdert sitt valg om å trekke seg fra politikken. HA vet også at Aspeli har fått flere henvendelser fra personer både internt i partiet og fra «vanlige» folk, som har forsøkt å overtale ham til å ombestemme seg og som også ønsker at han skal være partiets ordførerkandidat.

Slik blir det ikke.

– Det er helt uaktuelt. Jeg har bestemt meg og ingenting har endret seg siden den gang. Jeg har vært med i Hamar-politikken i 16 år og sittet i formannskapet i 14 av dem.

– Så det er ingen mulighet for at du melder deg på i kampen om å bli Aps ordførerkandidat?

– Nei. Etter disse to årene er jeg ferdig. Jeg skal ikke stå på lista engang.

Knakk ryggen

Han trekker fram de mange årene han har vært i politikken som hovedgrunnen til at han vil gjøre noe annet. Men også helse er en viktig bit. For ett år siden brakk Morten Aspeli ryggen – noe som gjorde ham langtidssykemeldt fra jobben sin. Han er nå mye bedre, men er avhengig av daglig mosjon og trening for å holde smertene på avstand.

– Det er ikke bråket i partiet som gjør at du ikke orker dette da?

– Nei. Det handler ikke om det, sier han.

Med bråket menes den dårlige stemningen som har vært i Hamar Ap etter at de tapte valget i 2015. Om da en fraksjon ønsket å fjerne lederen i Hamar Ap, Thomas Langeland Jørgensen, og om tilsynelatende mistillit mot Aspeli og ledelsen i Hamar Ap. Om kjeft og beskyldninger om illojalitet da Aspeli gikk for det østlige trasévalget.

Mener partiet er splittet

Aspeli sier dette bråket ikke var en faktor da han bestemte seg for ikke å satse videre på politikken, men vedgår at ikke alt er på stell i partiet sitt.

– Det handler ikke om enkeltpersoner, men om et teamarbeid dersom du skal lykkes i politikken. Foran valget i 2011 gjorde vi mye riktig. Vi hadde gode saker som folk kjente igjen, og vi hadde en drive i partiet. Vi sto samlet på en veldig god måte. Det var et parti som var mer samlet enn det har vært en periode nå.

– Kan du utdype dette?

– Et godt lag trekker i samme retning, men både du og andre har registrert at vi ikke er så samlet som vi burde være. Du var jo selv til stede på årsmøtet. Det er jo ikke slik et parti skifter leder, sier Aspeli.

Han er klar på at partiet må gjøre noe internt fram mot valget om to år dersom de skal vinne tilbake makten i byen.

– Et parti som velgerne ikke opplever at står samlet, vinner heller ikke oppslutning. I løpet av perioden etter sist valg og fram til nå, har det ikke vært slik det skal være. Et godt lag trekker i samme retning, sier han åpenhjertig.

Jernbanesaken

Foruten bråket på Hamar Aps årsmøtet, som i realiteten var et tegn til misnøye mot Aspeli og leder Thomas Langeland Jørgensen, er det spesielt én annen sak som har bidratt til urolighetene i partiet og en viss motstand mot Morten Aspeli: Jernbanesaken.

Aspeli var en av få som offentlig flagget at han var for den østlige jernbanetraseen – noe han fikk kjeft for internt. Dette til tross for at partiet hadde bestemt at kommunestyregruppa fikk «lov» til å stemme for sitt personlige syn i saken.

– Men jeg har ikke fått kjeft av mange personer. Blant alle Aps medlemmer var det en liten gruppe som reagerte, men det store flertallet har ikke uttrykt seg noe konkret om mitt syn i det hele tatt. Er det noe jeg har lært i politikken er det å ikke bare høre på de som skriker høyest. Det finnes alltid en stor gruppe mennesker som ikke sier noe. Det er noe man også ser i jernbanesaken, som til tider har hatt en røff tone i sosiale medier. Dersom man bare skulle hørt på dem som roper høyest, ville man som politiker glemt en stor gruppe mennesker, sier Aspeli.

– Hvem mener du bør bli ordførerkandidaten til Hamar Arbeiderparti?

– Det må partiet finne ut av.

Han er selv ikke med i arbeidsgruppen som jobber med dette spørsmålet, men sier han mer enn gjerne vil bidra i dette arbeidet, og ikke minst i arbeidet med å gjenreise Hamar Ap og få bort splittelsene i løpet av de to årene han har igjen.

– Arbeiderpartiet har gitt meg så mye så jeg gir mer enn gjerne noe igjen. Jeg tror selv jeg har noe å bidra med. Jeg mener selv vi gjorde mye riktig i valgkampen da jeg endte opp som ordfører, og jeg lærte mye om hvordan man skal gjennomføre en god valgkamp. Og som gruppeleder for Hamar Ap og representant i formannskapet skal jeg gi alt for å få gjennomført politikk de siste to årene. Samfunnsengasjementet mitt er fortsatt på topp, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.