– Hvor mange bruker Instagram?

En skog av små hender skyter umiddelbart i været når HA stiller spørsmål om sosiale medier. Av 14 elever svarer ni at de bruker Instagram, ni bruker Snapchat, ti bruker Musical.ly, to bruker Twitter og én er på Facebook.

Vi tar en litt mer grundig prat med 11-åringene Hedda Dahl Bøhleng, Fredrik Rasmussen Dalen og Haakon Mordal for å høre hvordan de bruker de moderne kommunikasjonsmidlene.

– Jeg legger stort sett ut feriebilder på Instagram, sier Fredrik.

– Jeg bruker Snapchat til å kommunisere med venner. Instagram bruker jeg til å se bilder som andre legger ut, sier Bøhleng.

Foreldrene sjekker mobilen

Sjetteklassingen sier det ikke var noen selvfølge å få tilgang til de populære appene.

– Foreldrene mine synes det er i orden nå, men jeg måtte snakke lenge om hva som var greit før jeg fikk lov til å bruke appene. Foreldrene mine sjekker også telefonen min en gang i uka for å se hva jeg gjør. Jeg får ikke lov til å gjøre slemme ting, for eksempel å drive med nettmobbing, sier hun.

Fredrik og Haakon bruker også mest Snapchat og Instagram.

– Det er viktig å ikke gi bort navn og adresse eller møte noen man ikke kjenner. Jeg lar heller ikke fremmede følge meg på Instagram, sier Haakon.

Hedda er enig.

– Hvis jeg blir kontaktet av en gutt som sier han er 12 år, så kan det hende det egentlig er en voksen som tuller med meg, sier hun.

Elevene får ikke lov til å bruke Facebook og Twitter ennå.

– Nei, det er forbudt, sier de tre.

Meldinger fra fremmede

HA benyttet også anledningen til å spørre alle de 14 sjetteklassingene i rommet om deres nettvaner. På spørsmål om hva de tenker om aldersgrensene, som vanligvis er 13 år, svarer de fleste 11-åringene at de måtte «justere litt på alderen» for å få registrert seg.

Elevene sier de stort sett bare har positive erfaringer med sosiale medier. Noen ubehagelige hendelser har det likevel vært.

– Jeg fikk en chatteforespørsel fra en ukjent person på Instagram. Det syntes jeg var skikkelig ekkelt, så da sa jeg nei og fjernet personen, sier Hedda.

Også Neksan Suthakaran (11) har opplevd noe lignende.

– Jeg byttet brukernavn på Instagram etter å ha blitt kontaktet av noen ekle damer. Jeg aner ikke hvem de var eller hva de ville.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00