Albert, som nå er i sitt 100. år, håper at alle vil være snille mot hverandre – både i jula og ellers, og det er skrevet på hans julehjerte. Else Gulbrandsen (95) ønsker seg en bedre verden, mens Marie Andreassen (83) ønsker å fortsatt ha det like bra som nå!

Gode samtaler

Tidligere har de store hjertene hatt juleønsker fra barn. Men i år gikk utfordringen til eldre på Finsalsenteret, dagsenteret og Kåtorp-senteret. Noen av de eldre skrev selv ned sine juleønsker, andre fikk hjelp av de ansatte etter samtaler over kaffen.

– Vi har ledd, vi har grått. Denne utfordringen har gitt mye rom for den gode samtalen. Det har vært så fint, sier Kristin M. Lorentzen, avdelingsleder for avdeling B på Finsalsenteret. Sammen med kollegaene Ane Børresen, avdelingsleder for C og Berit Johnsen, avdelingsleder for A, er hun overrasket over hvor djupt jula og juleønskene sitter hos de eldre og hvor klare ønsker de har hatt.

Såre ønsker

– Det var mange uventa ønsker og mange sjarmerende ønsker, sier Ane Børresen.

For her svinger det veldig: Fra ønsker om fred i verden, til damen på 80 som ønsker seg mye godteri, eller hun på 82 som ønsker seg ei praktisk håndveske! For ikke å snakke om kvinnen på 95 som ønsker seg mer håndball på TV, eller kvinnen på 96 som ønsket seg vin til maten! Her er det også mange ønsker om god helse, skrevet av eldre på både 80 og 90 år.

Men det er også noen ønsker som har kalt på tårene: Hun som ønsker besøk fra familien sin, kvinnen på 92 som ønsker at hun bor nærmere døtrene sine og mannen på 72 som «bare» ønsker seg ei vanlig jul hjemme er bare noen av dem.

–Jeg vil tro at det er mange som kjenner det når de leser disse ønskene, sier Berit Johnsen.

Får ikke sett dem

De ansatte er veldig fornøyd med at julegatekomiteen har gitt de eldre sjansen til å komme med sine ønsker. Men det er nok de færreste av de eldre hjerteskriverne som får oppleve å se hjertene på plass på treet på Stortorget.

– Det handler ikke om at vi ikke vil, men rett og slett at vi ikke får det til siden mange av de eldre ikke er i stand til å dra ned til sentrum og at vi ikke har bemanning til det. Men vi har et ønske om å dra en tur med noen av dem på en vanlig hverdag, sier Kristin M. Lorentzen.

De gode erfaringene med å skrive juleønsker vil avdelingslederne ta med seg. Om det ikke blir ønsker på juletreet på Stortorget, kan det bli hjerter på Finsalsentret neste år!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.