Tirsdag formiddag varsler Statsbygg at de vil selge den herskapelige eiendommen rett øst for E6 og Midtstranda.

Åker gård har spilt en sentral rolle som maktsenter helt opp mot vår tid, som kongsgård i vikingtiden, og senere som kirkegods og kvarter for lensherrer og offiserer. Det er gjort funn omkring gården som viser at det har vært bosetting på Åker sammenhengende siden steinalderen.

Historisk perle

– Det er en kulturhistorisk perle vi nå selger. Åker gård har ikke bare en imponerende historie, men er også en eiendom med utviklingsmuligheter, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Eiendommen er, før fradeling av areal for utvidelse av E6, på 104 mål og omfatter elleve bygninger på til sammen 7.174 kvadratmeter.

Den eldste bygningen er fra 1650-tallet. Åker gård rommer blant annet en hovedbygning, drengestue, stabbur, hønsehus, fjøs, garasje og kontorbygg.

19,7 millioner

– Åker gård legges ut for salg fordi staten ikke har behov for eiendommen lenger, sier Aschim.

Eiendommen, med utsikt til Mjøsa, ligger i Hamar kommune, mellom E6 og riksveg 25.

Prisantydningen for Åker gård er 19,7 millioner kroner.

Vernestatus

I prospektet står det utfyllende informasjon om eiendommens kompliserte vernestatus. Her er et utdrag:

– Deler av arealene er automatisk fredet etter Kulturminneloven. Det er henvist til dette både i reguleringsplanen og utomhusrapport i Statsbyggs landsverneplan. For arkeologi og automatisk fredet grunn er Hedmark fylkeskommune rett førsteinstans. Riksantikvaren og Universitetets kulturhistoriske museum er også myndigheter og faginstanser i forbindelse med arkeologi. Selger fraskriver seg ansvaret for eventuelle nye funn av automatisk fredete fornminner med mer på eiendommen utover det som er opplyst.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.