Ikke det, nei!

Trøst deg med at du ikke er alene. Langt derifra.

De om lag 35 personene som deltok på tirsdagens humlevandring i hagen til museet på Domkirkeodden vet nå ganske så mye nyttig om både humler og humlekasser.

Det bidro museets egen gartner, Hildur Hauksdottir (37) til sammen med folk fra foreningen La humla suse.

Flere humlekasser vil kort sagt bidra til flere humler.

Nedgang i antall humler og bier skaper stor bekymring verden rundt. I Norge er det slik at det blir færre og færre av 33 av de 34 humleartene vi har.

– Årsaken er klimaforandringene. Mer varme gjør det verre for både humler og blomster, sier gartner Hauksdottir.

Hun legger til at folks ønske om å ha det «pent» rundt seg også ødelegger for humlene:

– Jo mer folk klipper gresset, jo færre blomster blir det til humlene. Og større og større areal blir asfaltert, sier hun.

– Hva kan vi alle gjøre?

– Tillat at det er litt mindre «ordentlig» i egen hage. La gress og ugress gro. Velg blomster som humla liker. Ikke la robotklipperen ta løvetanna. Ros naboen når han «glemmer» å klippe plenen, sier hun.

Humlekasser gjør det lettere for humledronninger å avle fram flere humler.

Ei dronning kan produsere flere hundre humler i ei humlekasse som er enkel å lage.

– Pass på at taket er vanntett og at lufteåpningen har finmasket nett, sier Hauksdottir.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.