Oppfordringen kommer fra Stein Brohjem. Han er skremt over hvor lite vi ser ut til å ta inn over oss at plastsøppel er i ferd med å ødelegge naturen og hele livsgrunnlaget vårt.

Er overalt

– Mikroplast i sminke fikk en periode stor oppmerksomhet og ble forbudt. Men vi omgir oss med mikroplast overalt, også nå i jula, og det ser ikke ut til å bekymre oss. Butikkene pynter mye av det de selger med glitter, i tillegg til at det er en fast del av ethvert juleverksted. Dette glitteret er faktisk mikroplast, sier Stein Brohjem.

Det store engasjementet hans ble vekket for alvor for seks år siden. Da var han på sykkeltur i Lofoten og overnattet i en sovepose nede i fjæra. I utgangspunktet en idyll og en stor naturopplevelse. Neste dag oppdaget han at han lå i en søppelhaug, masse plast som var drevet i land.

– Jeg har vel alltid vært en plukker, men de siste årene har jeg gått jevnlig langs stranda, mellom Bryggeriet, Koigen og Domkirkeodden. Det har blitt mange sekker, forteller Stein Brohjem, som alltid har en pose i lomma, uansett hvor han skal. For det ligger plastsøppel overalt.

Blir ikke borte

– Plast i naturen blir ikke borte, den brytes aldri ned. Plasten brytes bare opp i mindre og mindre biter og blir til mikro og nanoplast full av miljøgifter som med tiden går inn i næringskjeden. Det er avgjørende at vi forstå hvor farlig dette er, for naturen og for oss, sier han.

Han er blitt vant til at folk ser rart på han når han går langs stranda eller vegen og plukker plast. Noen kikker bort, noen roser han. Enkelte kommenterer at «noen» burde rydde opp.

– De «noen» er faktisk deg. Det kan føles litt rart å bøye seg ned og plukke opp andres søppel, men det gir en god følelse. Det rareste er vel egentlig å se alle som bare tråkker over det uten å bry seg, sier Stein Brohjem.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.