HA har tidligere skrevet om «tvillinghusene» på Nestlé.

Husene ligger mellom Hamar bryggeri og det nye Vestbyen kvartal som er under oppføring.

Husene er regulert til bevaring, men er i en så dårlig forfatning, at eier Utstillingsplassen Eiendom vurderer å søke om å få rive dem.

Norsk patent

Navnet «tvillinghusene» står i kommunale dokumenter, men Arvid Magnor, som jobbet på Nestlé i 34 år hvorav 11 år som fabrikkdirektør kjenner seg ikke igjen i dette navnet.

– Nei, vi brukte bare navnet Egron-bygningen, sier Magnor.

Egron er lik Norge baklengs. Egron var en norsk patent på tørking av melk, og oppfinnerne ønsket først å kalle patentet Norge, men det fikk de ikke lov til.

Et slikt tårn hvor denne prosessen fant sted, var plassert i denne bygningen.

Kaffe og sjokolade

Nestlé kjøpte opp det norske patentet, og i 1917 ble et slikt anlegg installert i Hamar.

Den tørkede melka gikk i sekker til næringsmiddelindustrien, blant annet til iskrem og sjokolade.

Rundt det 10–11 meter høye tårnet, kunne det bli uutholdelig varmt med all dampen.

Magnor minnes at Nescafé ble produsert her på 1950-tallet, og etter hvert Nesquick.

– Det var et populært produkt. Det luktet sjokolade i hele området. Vi fikk aldri en klage på lukta, nei, forteller Magnor.

Rik industrihistorie

Det var virksomhet i Egron-bygningen helt til Nestlés virksomhet opphørte på Hamar i 2008/09. Magnor synes det ville være for galt om bygningen ble revet og erstattet med for eksempel flere leiligheter.

– Egron-bygningen rommer en industrihistorie som er ganske spesiell med produksjon av internasjonale merkevarer som jeg mener burde kunne bevares, sier Magnor.

Ødelagte fasader

Selv var han pensjonist da Nestlé ble lagt ned på Hamar, men ble hentet inn for å jobbe med de lokale arkivene til industrigiganten.

– Det var et komplett industriarkiv. Der var det orden i sakene, minnes Magnor.

Utstillingsplassen Eiendom har lenge ment å ta vare på fasadene på Egron-bygningen. Etter at tilbygg er revet, har det kommet fram at fasadene er temmelig skadet. Etter at arkitekt har jobbet med saken, er konklusjonen at det er vanskelig å få til noe fornuftig både økonomisk og bygningsmessig, har administrerende direktør Trond Sanderud i Utstillingsplassen tidligere sagt.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00