Gratis korttidsparkering ble innført 1. september, og er ment som en ekstra stimulans til handelen i sentrum.

Det er sentrumsgatene innenfor Grønnegata, Strandgata, Enggata og Morterudsgate hvor ordningen gjelder.

Veldig fornøyd

Marion Øverli hadde satt fra seg bilen i Strandgata fredag formiddag, og benyttet seg av gratisparkeringen.

– Ja, dette er kjempebra. Når man skal til tannlegen eller har ærender i byen, er det helt supert. Jeg opplever at det blir enklere å ta turen til byen, sier Øverli.

Hun har ikke opplevd at det har vært vanskelig å få parkert på gratisplassene i sentrum.

Økt kontroll

På spørsmål fra HA om hvilke erfaringer kommunen så langt har med gratisparkeringen, svarer teknisk sjef Kjetil Wold Henriksen at de har erfart at det feilparkeres like mye i sentrum som før.

De har også erfart at parkeringen har økt noe i noen enkeltgater.

– Og så har vi lagt merke til at det er noen som jobber i byen som dessverre parkerer i to og to timer om gangen. Det har vi nå satt i gang kontroll på, og de vil kunne bli bøtelagt. Det er veldig synd. Det er verken vanskelig eller dyrt å benytte langtidsparkeringene som er i byen, sier Henriksen.

Bevisstgjøring

Kommunen har tatt kontakt med Hamar Sentrum, som har tatt tak i utfordringen.

– Vi er obs på problemstillingen, og er i gang å bevisstgjøre våre medlemmer. Det vil alltid være noen som finner smutthull. Ordningen med gratis korttidsparkering er noe som blir veldig godt tatt imot, og så håper jeg vi får slutt på misbruk, sier leder Live Giset i Hamar sentrum.

Ny optimisme

I Strandgata ligger blomsterforretningen Blomsterdamene. Det er for tidlig å si om gratisparkeringen har gitt seg utslag i økt omsetning, men innehaverne Toril Sætrang og Therese Dalbakk er utelukkende positive til gratisparkeringen.

De erfarer at rulleringen er god på parkeringsplassene i Strandgata.

– Tilgjengeligheten blir bedre for folk, og det blir mer lettvint for kundene våre. Gratis parkering kan være det lille ekstra som får folk til å ta turen til byen. Det bidrar til å skape ny optimisme i sentrum, mener de to blomsterdamene.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00