Det blir ikke de store endringene rundt årets 17. mai-feiring, men i år vil oppstillingen til småbarnstoget stille opp i Vangsvegen/Torggata i stedet for på Østre torg.

– Det begynner å bli så mange i toget så det trengs større plass, og det er jo gledelig, sier Erling Behrens i 17. mai-komiteen.

– Ellers er det ingen grunn til å tukle med tradisjonene, sier Christel Meyer, leder for komiteen.

Aller først i småbarnstoget kjører Petra politibil som har vært på service, fått fjernet rust og er klar for det viktige oppdraget.

LES OGSÅ: Sp-Vedum er årets hovedtaler ved Eidsvollsbygningen

Gleder seg

Både småbarnstoget og skoletogene går de samme rutene som tidligere.

Når skoletoget kommer inn på Stortorget er det Nora Jensen og Lillian Arnesen som tar imot dem på scenen. Det er en oppgave Nora gleder seg til.

– Jeg husker selv hvordan det var å komme inn på torget og få skolenavnet oppropt. Det er veldig hyggelig, sier Nora – som selv har feiret 17. mai på Ynglingen i oppveksten.

I år er det Lovisenberg skole som har fått æren av å gå aller først i toget. De 26 elevene i 3.- og 4. klasse skal synge for alle de frammøtte. Martine Finseth Løberg og Ida Hugubakken holder tale for dagen.

I år blir det til sammen ni barneskoler og fire ungdomsskoler som stiller i toget, siden Wang Ung også blir med. Også Wang videregående, samt Hedmarktoppen folkehøgskole stiller i årets 17. mai-tog.

LES OGSÅ: 17. mai er «reddet» – slik blir folkefesten i Brumunddal

Starter tidlig

Men 17. mai-markeringen starter lenge før togene i sentrum. Også i år skal Helge Hafsahl Karset stå for bekransningen på bautaen på Skramstadøya i Åstdalen tidlig på morgenen.

Nede i sentrum av Hamar skal Markus Refsdal, leder for Hedmarken Natur og Ungdom, hilse fra byens unge ved kransenedleggelsen i Strandgateparken.

Etter at arrangementet på Stortorget er over, blir det også i år internasjonal 17. mai kafé i Hamar teater.

– Det er åpent for alle. Hit kommer det innvandrere og nordmenn og det har blitt en så hyggelig tradisjon, sier Christel Meyer.

Hun håper på fint vær og god temperatur på den store dagen, som også er siste oppdrag for denne 17. maikomiteen siden det er kommunevalg til høsten.

Detaljert 17. mai-program finnes på kommunens nettsider. Det skal også deles ut brosjyrer på papir.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00