Det blir ikke de store endringene rundt årets 17. mai-feiring, men i år vil oppstillingen til småbarnstoget stille opp i Vangsvegen/Torggata i stedet for på Østre torg.

– Det begynner å bli så mange i toget så det trengs større plass, og det er jo gledelig, sier Erling Behrens i 17. mai-komiteen.

– Ellers er det ingen grunn til å tukle med tradisjonene, sier Christel Meyer, leder for komiteen.

Aller først i småbarnstoget kjører Petra politibil som har vært på service, fått fjernet rust og er klar for det viktige oppdraget.

LES OGSÅ: Sp-Vedum er årets hovedtaler ved Eidsvollsbygningen

Gleder seg

Både småbarnstoget og skoletogene går de samme rutene som tidligere.

Når skoletoget kommer inn på Stortorget er det Nora Jensen og Lillian Arnesen som tar imot dem på scenen. Det er en oppgave Nora gleder seg til.

– Jeg husker selv hvordan det var å komme inn på torget og få skolenavnet oppropt. Det er veldig hyggelig, sier Nora – som selv har feiret 17. mai på Ynglingen i oppveksten.

I år er det Lovisenberg skole som har fått æren av å gå aller først i toget. De 26 elevene i 3.- og 4. klasse skal synge for alle de frammøtte. Martine Finseth Løberg og Ida Hugubakken holder tale for dagen.

I år blir det til sammen ni barneskoler og fire ungdomsskoler som stiller i toget, siden Wang Ung også blir med. Også Wang videregående, samt Hedmarktoppen folkehøgskole stiller i årets 17. mai-tog.

LES OGSÅ: 17. mai er «reddet» – slik blir folkefesten i Brumunddal

Starter tidlig

Men 17. mai-markeringen starter lenge før togene i sentrum. Også i år skal Helge Hafsahl Karset stå for bekransningen på bautaen på Skramstadøya i Åstdalen tidlig på morgenen.

Nede i sentrum av Hamar skal Markus Refsdal, leder for Hedmarken Natur og Ungdom, hilse fra byens unge ved kransenedleggelsen i Strandgateparken.

Etter at arrangementet på Stortorget er over, blir det også i år internasjonal 17. mai kafé i Hamar teater.

– Det er åpent for alle. Hit kommer det innvandrere og nordmenn og det har blitt en så hyggelig tradisjon, sier Christel Meyer.

Hun håper på fint vær og god temperatur på den store dagen, som også er siste oppdrag for denne 17. maikomiteen siden det er kommunevalg til høsten.

Detaljert 17. mai-program finnes på kommunens nettsider. Det skal også deles ut brosjyrer på papir.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.