Bjørn «Tasse» Hansen var spiss på HamKam i 11 sesonger på slutten av 1960-tallet og på 70-tallet, med mange mål for de grønne og hvite på samvittigheten.

Mens hukommelsen svikter for enkelte nyere ting, gjelder ikke det når han får se bilder fra HamKam-tida og mimre med gamle lagkamerater og HamKam-legender.

Minneballen

Sammen med Nasjonalforeningen for folkehelsen har HamKam laget prosjektet «Minneballen».

Ni tidligere HamKam-spillere, deriblant Finn Thorsen og Tore Antonsen, har tatt kurs og fått bevis som «aktivitetsvenner».

Derfor henter Antonsen Hansen hjemme i omsorgsboligen hans to dager i uka og kjører til Briskeby, hvor det er 11-kaffe.

Der møtes HamKam-veteraner til kaffe og fotballprat.

Håper på opprykk

Hansen selv setter stor pris på disse stundene.

– Ja, vi har det morsomt, og jug litt, sier Hansen.

Nå er det opprykk de håper på for laget i sitt hjerte.

– Vi skal klare det, men det er ikke så lettvint, minner Hansen på.

Åpner kafé

Onsdag var det besøk på Briskeby. En delegasjon med Arbeiderparti-politikere hadde invitert seg selv for å høre hvordan HamKam jobber for å inkludere personer med hukommelsessvikt og demenssykdom.

Prosjektleder Remo Martinsen forteller at 11-kaffen er den første arenaen de har tatt i bruk for målgruppen.

1. februar åpner en ny arena, en møteplass på onsdager som skal drives av en bruker.

– Et kremeksempel

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) fulgte sine stortingskolleger Tove Karoline Knutsen og Torgeir Micaelsen, og likte godt det hun fikk høre.

– Dette er et kremeksempel på hva koblingen mellom idrett og frivillige skaper av helse og livsglede, sier Trettebergstuen.

Arbeiderpartiet ønsker flere slike møteplasser som HamKam har skapt velkomne.

Toårig prosjekt

Minneballen er i utgangspunktet et toårig prosjekt, men håpet til HamKam er at man da har bygd opp noe som kan stå på egne bein.

– Det er det vi håper, at det kan leve videre, sier Martinsen.

Brukere som kan ha nytte av tilbudet, rekrutteres via hjelpetjenestene, men de har plass til flere.

Prosjektet er også en del av Hamar kommunes forpliktelse om å bli et demensvennlig samfunn. Et viktig aspekt, er at andre fotballklubber kan lære av HamKam.

– Vi skal spre kunnskap om demens i fotballmiljøet og samfunnet for øvrig, sier Martinsen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.