Det var i det siste styremøtet i Sykehuset Innlandet at Graadal la sykehuset i Hamar «i potten».

Dersom det kan få fortgang i et nytt hovedsykehus for Hedmark og Oppland, sa han seg villig til å legge ned Hamar sykehus først, mot at de også blir de første som får flytte rett inn i nytt sykehus.

Utålmodighet

Sykehuset nærmer seg konklusjon og sluttføring av en seig og langtrukken planleggingsfase. Om det er noen realisme i det Graadal snakker om, er det usikkerhet om hos varaordfører Knut Fangberget (H) i Hamar.

– Jeg tolker Graadal som at han er utålmodig og velvillig til nytt sykehus, men lurer på realismen, sier Fangberget.

Sterk konkurranse

Selv har Hamar Høyre snudd (skjedde i 2015), og stiller seg nå bak at det blir ett hovedsykehus i hvert fylket, og at dette blir på Sanderud i Hamar for Hedmarks del.

– Jeg tror det er det mest realistiske å få til, sier Fangberget.

I diskusjonen om helsekronene, taper Innlandet mot Oslo-regionen som er i sterk vekst befolkningsmessig og dermed stikker av gårde med mer penger. Det nye private LHL-sykehuset som bygges ved Gardermoen vil ventelig også bli en sterk konkurrent til det offentlige helsevesenet.

Politiske lovnader

Ordfører Einar Busterud (BBL) påpeker at det er i regionen synes å råde full enighet om å legge ned Hamar sykehus, mens at det ikke er like stor enighet om å bygge nytt hovedsykehus for begge fylker.

– Det er et spørsmål om pengene har forsvunnet til Oslo-området for lengst mens det utredes. Det er tilsynelatende en glidning på Gjøvik og Lillehammer til å støtte et nytt mjøssykehus, men jeg tror den motivasjonen er borte når Hamar sykehus er borte. Jeg tror det må lovnader om økonomisk prioritering for å få realisert et nytt sykehus, sier Busterud.

Etter at styreleder Anne Enger i Sykehuset Innlandet kjørte opp tempo i sykehusprosessen, er det nå meningen av framtidig sykehusstruktur skal besluttes i juni neste år.

Byggestart kan tidligst bli i 2022.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.