Jonas var en av mange andreklassinger fra Lovisenberg og Solvang skole som tirsdag morgen var på Hedmarksmuseet for å forberede jul på gamlemåten. Og vi hørte ikke en eneste andreklassing som sa «gidder ikke» når de fikk skure golv, vaske klær på vaskebrett, male kjøtt og steke kjøttboller, støpe lys, koke smultringer, hogge ved eller lære å strikke. Derimot gikk de fra rom til rom med et bredt smil rundt munnen og klar for nye utfordringer. Det aller meste opplevde de for aller første gang.

På alle postene er det ansatte på museet eller frivillige hjelpere som viser hva som skal gjøres. Flere av dem har vært med som frivillige gjennom mange år:

– Dette er en trivelig førjulstradisjon. Det er så fint å komme hit for å hjelpe til, og de er så ivrige, sier Ragnhild Dammen, mens Dylan Twiddy skrubber skjorta til presten.

– Jeg har prøvd sånn før, hos bestemor, forteller han.

Men det var slett ikke mange av elevene som hadde sett støping av lys før, og syntes det tok fryktelig lang tid før det ble noe ordentlig lys av det.

Rundt 300 andreklassinger har deltatt i «Barn i Prestgarden» og har blitt med rundt 100 år tilbake i tid i førjulsstria.

–Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger, sier Asbjørg Einvik Vestli på museet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00