På det åpne møtet i Hamar kulturhus onsdag kveld, hadde Hamar Arbeidersamfund invitert et bredt sammensatt panel med SLT-koordinator Trond Grue, psykiatrisk sykepleier Jan Aasen, Rune Gulliksen og Amund Buraas fra kommunens rus- og psykiatriteam, elevrådsleder Ana Ljusic fra Hamar katedralskole og politiker Mona Lønning Kjos.

Avisoppslag

Bakteppet for møtet var flere oppslag i Hamar Arbeiderblad om avdekking av rusbruk hos ungdommer.

Til møtet hadde rundt 15 personer tatt turen. Rune Gulliksen som jobber i Hamar kommunes rus- og psykiatriteam var skuffet over oppmøtet. Han har jobbet i feltet blant Hamars tyngste rusmisbrukere i ti år.

LES OGSÅ: Dette tok politiet på tre dager

– Hadde folk visst hvordan det er der ute, hadde de blitt mørkeredde. Det skulle ha vært kø av foreldre til dette møtet. Tilsvarende møter på Stange og Tangen trakk fulle saler, påpeker Gulliksen.

Tungt arbeid

Også Arne Viggo Rognås fra politiets forebyggende seksjon, var skuffet over oppmøtet.

– Jeg har i en årrekke forsøkt å mobilisere mot narkotika, og har erfart at det er tungt arbeid. Det er vanskelig å få noe særlig arbeid hos andre enn oss som er betalt for det, sier Rognås.

Må ikke være naive

Panelet ble utfordret av møteleder Finn Arne Eriksrud til å si noe om hvor det svikter når ungdommer havner i rusmisbruk.

– Det er ikke noe enkelt svar på det. Hele samfunnet gir litt uklare og utydelige signaler når det gjelder narkotika, sier Rognås.

Panelet var uansett enig om at tidlig innsats er viktig, og at foreldre ikke må være blåøyde, men tørre å bry seg og sette spørsmål dersom atferden til familiens ungdom endrer seg. Da kan det være fare på ferde.

– Tør å bry deg også om andres ungdommer, og tør å si ifra dersom du er bekymret, oppfordrer SLT-koordinator Trond Grue.

Dersom ungdommer i Hamar uteblir fra skolen eller har mye fravær, settes alarmklokkene på, og det mobiliseres tverrfaglige team. Grue er glad for at det nå er helsesøstre til stede på ungdomsskolene ukentlig.

At det var relativt få frammøtte, la imidlertid ingen demper på spørrelysten blant de frammøtte.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.