Etter det HA erfarer, vurderer departementet om Hamar kommunestyres vedtak om den østlige jernbanetraseen er gyldig eller ikke.

Årsaken er at kommunestyret har vedtatt en trasé med en rekke usikkerheter.

De går på stasjonsplassering ved Vikingskipet, en eventuell landbrukskulvert på Børstad og prisen på denne, og en tilsving for godstransporten som ikke er konsekvensutredet. For det siste forholdet har Bane Nor fått et tilleggsoppdrag om å utrede.

Innlysende

Etter HAs artikkel onsdag, ble saken et tema i formannskapet.

Der sa assisterende rådmann Terje Halvorsen, som har prosjektlederrollen i jernbanesaken, at kommunens ledelse ikke kjenner til at spørsmålet om gyldighet eller ikke er noe problem.

– Landbruksdirektoratet sier at kommunens planvedtak er gjort uten tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag, så det er innlysende at departementet må vurdere det, sa Halvorsen.

Et spill

Ordfører Einar Busterud (BBL) mener opplysningene i HAs artikkel er et uttrykk for at det foregår et spill mellom politisk nivå og byråkrater i departementet.

Busterud mener å ha sett det samme i forbindelse med innsigelsesbehandlingen for traseen for firefelts E6 gjennom Åkersvika i sin tid.

– Her handler det om å ta en politisk beslutning. Rundt sitter det mange byråkrater med særinteresser. Deres kronargument er at ting ikke er tilstrekkelig utredet, utdyper Busterud overfor HA.

Før sommeren?

Varaordfører Knut Fangberget (H) sa at han i sine møter med ulike politikere i forbindelse med traséavklaringen, har fått forsikringer om at saken er tilstrekkelig utredet til å ta en avgjørelse.

Fangberget gjentok at det jobbes intenst i kommunaldepartementet for å få fattet en avgjørelse før St. hans, det vil si 24. juni.

Statssekretær Bjørnar Laabak (Frp) i kommunaldepartementet sa til HA under innsigelsesbefaringen på Hamar 2. mars at man måtte regne med en saksbehandlingstid på fire til seks måneder fra den datoen.

Det betyr i realiteten før eller etter sommerferien, men det er helt uklart om og hvordan stortingsvalget i september kan spille inn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.