Arbeiderpartiet har støttet både kommunereformen, politireformen og forsvarsforlikene, men etter valget har de signalisert en annen holdning. Leder i justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid (Ap), sier til Klassekampen at nedleggingsforslaget til Domstolkommisjonen ikke får støtte fra Ap.

– Vi vil ha en desentralisert domstolstruktur, og vi mener domstolene må styrkes. De siste årene har vi sett en sveltefôring av domstolene, sier Vågslid til avisen.

Krever ferdig rapport

Domstolkommisjonen ser for seg at dagens 60 tingretter reduseres til 22. Samtlige fylker vil oppleve sammenslåinger, skriver Adresseavisen.

I Innlandet er det snakk om å legge ned flere tingretter og flytte dem til Hamar under navnet Innlandet tingrett. Dette har tidligere blitt omtalt i HA.

Vågslid sier Ap mener hele utredningen må være ferdig før regjeringen kommer til Stortinget med en sak. Også Senterpartiet krever det samme.

– Domstolkommisjonen kommer akkurat med det som regjeringen håper på. Forslaget er nok noe regjeringen sitter og gnir seg i hendene over, Jenny Klinge (Sp), nestleder i justiskomiteen, til Klassekampen.

En delrapport overleveres justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) tirsdag. Fristen for resten av utredningen er august neste år, ifølge Klassekampen.

Ordførere er kritiske

Ordførere som blir rammet av forslaget, sier til Nationen at de er sterkt kritisk til forslaget.

Blant annet sier ordfører i Namsos Arnhild Holstad (Ap) at det ikke bare kan drives med landbruk og oppdrett i distriktene.

– Vi trenger et mer flerfoldig yrkestilbud for at våre egne har noe å komme tilbake til og ikke må være i Oslo. Det blir ikke så lett å etablere seg som jurist med eget firma hvis tingretten forsvinner. Vi risikerer mye mer enn bare de seks arbeidsplassene som er samlet ved tingretten, sier Holstad om Namdal tingrett som foreslås slått sammen med Sør-Trøndelag, Fosen, Inntrøndelag til Trøndelag tingrett.

Når regjeringen mottar delrapporten tirsdag, starter de sitt arbeid med saken. Det er Stortinget som tar den endelige beslutningen, opplyser kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i departementet i en e-post til avisen.

(©NTB)

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.