- Det er alltid hyggelig å få medhold. Målt i påstandsbeløpets størrelse er dette den største saken vi har håndtert. Dette er jo norgeshistoriens største gruppesøksmål.

Det sier Steinar Mageli (61) til HA.

Han er advokat og partner i Advkatfirmaet Mageli - som han selv startet - i Hamar.

GJELDER 180.000 kunder 

Hamar-firmaet skal nå føre Forbrukerrådets sak mot DNB i retten.

Forbrukerrådet gikk til sak mot DNB med påstand om at landets største bank skal ha tatt for store forvaltningshonorar på aksje/fonds-investeringene til hele 180.000 nordmenn. Dermed er ganske sikkert flere tusen innbyggere i Hedmark - normale småinvestorer - med på søksmålet.

Dermed blir saken Norges største gruppesøksmål noen gang.

Forbrukerrådet mener kort sagt at DNB tok seg betalt for aktiv forvaltning av fondene, mens de etter Forbrukerrådets mening ikke ble aktivt forvaltet. Forbrukerrådet mener at bankens meglere hele tiden skulle plassere kundenes penger slik at de fikk bedre avkastning enn i indeksfond.

FLERE HUNDRE MILLIONER KRONER

Honorarene det strides om beløper seg til flere hundre millioner kroner.

HA har flere ganger omtalt saken - også fordi det er oppsiktsvekkende at et advokatfirma fra Hamar kjører saken som er landets største gruppesøksmål.

Steinar Mageli har halvt på spøk antydet at det er litt spesielt for det han kaller "en landsens advokat" å få et slikt oppdrag.

SEIER NUMMER TRE

Avgjørelsen i Høyesterett var Hamar-firmaets - og Forbrukerrådets - tredje seier over DNB.

Da Oslo tingrett behandlet Forbrukerrådets ønske om å få reist saken som gruppesøksmål så vant de fram. DNB anket.

I lagmannsretten vant Mageli/Forbrukerrådet igjen.

Nylig avviste Høyesterett anken fra DNB.

- Frem til nå har to til tre personer fra oss jobbet med saken. Men det kan være aktuelt å la enda flere jobbe med saken ettersom tidspunktet for selve rettssaken nærmer seg, sier Mageli.

REGNER MED LANGVARIG SAK

Saken er berammet til Oslo tingrett den 13. november.
Det er satt av fire uker til saken:

- Jeg regner med at den etter hvert vil vandre oppover i rettssystemet, slik spørsmålet om det var grunnlag for gruppesøksmål, gjorde, sier Mageli og understreker:

- Hos oss er det advokat Jens-Henrik Lien som har dratt det meste av lasset så langt. Han har gjort en formidabel innsats.

DNB: TAS TIL ETTERRETNING

Informasjonsdirektør Even Westerveld (37) i DNB har denne kommentaren til at DNB tapte igjen og at det nå er klart for gruppesøksmål:

- Dette må vi bare ta til etterretning, samtidig som det er viktig å huske at det ikke er selve saken Høyesterett nå har vurdert, men hvilken form selve rettsaken skulle ha. Nå blir det et gruppesøksmål i stedet for en rekke pilotsaker som vi mente var best. Det er uansett aldri noe hyggelig å møte kunder i retten, men i dette tilfellet er det nyttig å få avklart spørsmålene om fondsforvaltningen av retten, i og med at Forbrukerrådet og vi ikke er enige. Det er også greit å minne om at kundene i disse fondene ikke har tapt penger på investeringene sine over denne perioden, tvert i mot har avkastningen vært over 40 prosent i de fem årene vi nå er saksøkt for, sier informasjonsdirektøren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.