Under fredagens styremøte i Sykehuset Innlandet kom Graadal med innspillet om å ofre Hamar dersom det kan få fortgang i planene om et nytt hovedsykehus for Hedmark og Oppland.

Graadal, som er divisjonsdirektør for sykehusene i Hamar og Elverum, sier de fleste ansatte på de to stedene ønsker seg et nytt hovedsykehus. Flertallet er størst i Hamar, hvor man ønsker et felles sykehus ved Mjøsbrua. I Elverum er det et noe større ønske om ett sykehus i hvert av fylkene.Graadal mener økonomien gjør at utbyggingen må skje trinnvis, og at noe må ofres underveis:

– Det er ikke bare å få 10–12 milliarder kroner på én gang. Vi er villige til å legge ned Hamar sykehus først, mot at vi også blir de første som får flytte rett inn.

– Vilje til å gi et løfte

Graadal utdyper at Hamar sykehus først skal legges ned når det planlagte hovedsykehusets byggetrinn én er fullført, slik at man kan flytte all driften samtidig.

– Forslaget skal vise at dette er noe vi ønsker. Vi er villige til å love at vi blir de første som legger ned driften, sier han.

På spørsmål om planene er realistiske, svarer Graadal følgende:

– Først må man forhandle med Helse Sør-Øst etter å ha fått aksept om bygging, sier han.

Divisjonsdirektøren vedgår at han både er optimistisk og kanskje også litt utålmodig:

– Jeg håper planene kan realiseres innen fem år, men det er alltid optimistisk å håpe på penger fra Helse Sør-Øst, smiler han.

Optimisme rundt økonomien

Under styremøtet ble det presentert tall som viser at Sykehuset Innlandet i august gikk med 12,3 millioner kroner i overskudd. Det er 8,2 millioner over budsjett. Svak utvikling tidligere i år gjør derimot at sykehuset fortsatt ligger 18,2 millioner bak budsjettet for hele 2016.

Ved Hamar og Elverum sykehus var august-underskuddet på 2,1 millioner, men Graadal ser likevel positivt på årets siste måneder:

– Lønnsoppgjøret ble lavere enn ventet, så der sparer vi tre millioner kroner. I tillegg har vi fått ansatt flere leger i faste stillinger. Dermed kan vi behandle flere pasienter, noe som betyr økte inntekter. I tillegg sparer vi utgifter til vikarleger som koster inntil tre ganger så mye som en lege i fast stilling, sier han.

Til og med august hadde sykehusene i Hamar og Elverum et samlet underskudd på 10 millioner kroner. Graadal tør derfor ikke håpe på overskudd ved årets slutt, men vil benytte anledningen til å nyansere tallene:

– Jeg håper vi i hvert fall får forbedret oss noe. Jeg vil minne om at vi har et årsbudsjett på 1,3 milliarder kroner. Et underskudd på mindre enn 1 prosent vil dermed ikke utgjøre veldig mye.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.