Noen små kuldegrader bet litt i nesa, og den kvasse januarsola stakk inn over Mjøsa og inn i vintersportsbyen Hamar - en gang kjent som nettopp «Nordens Davos». Med Idrettsfesten på Stortorget, i anledning Idrettsgalla, fikk hamarsingene igjen kjenne på den gode, gamle hamarfølelsen.

– Veldig hyggelig og jeg blir stolt når jeg kikker utover her. Og der borte står far min, og jeg blir litt rørt og jeg tenker på bestefaren min – og det er jo litt kult, sa Anders Baasmo Christiansen fra scenen etter å ha mottatt «Hamarprisen 2016» fra ordfører Einar Busterud.

Fra Hamar

– Du er alltid flink til å trekke fram Hamar, men hvorfor?, undret speakeren Truls Pedersen.

– Det er en naturlig del av meg. Jeg husker jo jeg gikk på «Katta» og så begynte noen av jentene fra klassa som serveringsdamer i Oslo – og vi besøkte dem – og de sa ikke lenger at de var fra Hamar, men fra Østlandet. Da tenkte jeg vel, «er det blitt flaut å si at en kommer fra Hamar ...?», svarte Anders.

Han fikk applaus fra mange hundre som var møtt opp; både for å se skuespilleren få prisen – men også for å være med på aktivitetsdagen på Stortorget.

Det ble nesten litt vintermagisk da kunstløpjentene, både fra HIL og fra Storhamar, gled rundt på den lille isflata på Stortorget – med musikk til, akkurat som på Hamar Stadion i gamle dager.

For mange kom nok minnene tilbake – fra den gang byens innbyggere samlet seg på ærverdige Hamar stadion.

Sportsbyen

– Jeg var høytidsstemt hver gang jeg stilte til start i Hamar, sa en gang den største av dem alle, Hjalmar «Hjallis» Andersen, i et intervju med Hamar Arbeiderblad.

I helga var igjen Hamar sportsbyen, først og fremst med Idrettsgalla – men også var det lagt tilrette for vintersport – nå på byens nye Stortorget. Kultursjef Morten Midtlien frydet seg over å se torget fungere sist sommer, med suksessen Sting-konserten. Nå koste han seg med å se torget fungere på vinterstid:

-Mye folk, og alle jeg har snakket med synes dette er hyggelig, sa kultursjefen.

På programmet sto både skøyter, aking, hopping, pigging, hockey, curling – og mye annet – og alle som ville kunne få prøve seg.

Fakta

Nordens Davos

Hamar som skøytebyen:  Hamar og Omegn Skytterlag (1861) anla og vedlikeholdt skøytebane på Mjøsisen allerede i 1866. Hamar stadion ble stedet for mestere, rekorder og for publikum - og det var med stadion Hamar fikk sitt kjælenavn: «Nordens Davos».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.