For årlig mottar ombudet i de to mjøsfylkene over 1.000 henvendelser fra pasienter og brukere. Pasient- og brukerombud Tom Østhagen beskriver til HA at mange pasienter føler seg som kasteballer mellom ulike enheter og sykehus, og han mener denne behandlingen fører til dårlig pasientsikkerhet og uklare ansvarsforhold.

– Pasienter opplever at de sendes fra sted til sted. Det blir også en økt belastning i forhold til at de må reise flere steder, sier Østhagen.

– DET BESTE ARGUMENTET

HA skrev i desember i fjor om Jan Helge Torgersen fra Moelv. Modølen har den sjeldne diagnosen manganindusert parkinsonisme, og på 14 år har han fått behandling på like mange helseinstitusjoner. Det er slike eksempler pasientombudet ikke vil ha.

Derfor fastslår ombudet i sin høringsuttalelse at et nytt hovedsykehus er den beste løsningen for framtidens sykehusstruktur i Innlandet. Ombudet mener en samling av behandlingen av fysiske sykdommer og psykisk helsevern og rus er viktig, og at dette vil føre til en bedre hverdag for mange pasienter.

– Det oppsplitta tilbudet slik det er i dag, er det beste argumentet for å samle tjenestene, sier Østhagen.

Frykter andre løsninger

Dermed legger pasientorganisasjonen seg på samme linje som de ansatte i prehospitale tjenester. Tidligere denne uka ble det kjent at de som blant annet jobber i ambulansetjenesten, og har ansvaret for alle pasientreiser, også vil ha ett hovedsykehus.

Men selv om i tillegg begge fylkestingene og Sykehuset Innlandet selv står på lista over tilhengere av hovedsykehus, finnes det også de som mener noe annet. Kommunestyret i Lillehammer ønsker for eksempel to store akuttsykehus, der det ene skal ligge i Lillehammer og det andre i Elverum. Østhagen mener dette er fortidas løsning.

– En fortsatt oppsplitting, eller andre mellomløsninger, det er ikke hensiktsmessig. Det er halvgode løsninger, og det er på tide at Innlandet ser mulighetene i et nytt hovedsykehus, sier brukerombudet.

vil ikke si hvor

– Men dere sier ikke noe om hvor et hovedsykehus bør ligge?

– Det er ikke det viktigste, slik vi ser det, om det skal ligge i den ene eller den andre kommunen. Det er et spørsmål som i større grad handler om lokalpolitiske interesser, svarer Østhagen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.