I forslaget til ny kommuneplan for Hamar fram mot 2030, er det foreslått å omdisponere 633 mål med dyrka mark til bolig- og næringsområder.

Det største enkeltområdet er Vien gård, på 303 mål. Her har kommunen foreslått å legge til rette for nytt næringsområde med handel og samfunnsnyttige funksjoner.

Jordvern

Men kommunen har også foreslått å omdisponere områder med dyrka mark både på Ridabu og i Vang til nye boligområder.

Fylkesmannen i Hedmark er satt til å passe på om nasjonale interesser knyttet til for eksempel jordvern blir ivaretatt i den kommunale planleggingen.

Dommen over forslaget til ny kommuneplan er i så måte nådeløs. Hele ti innsigelser legger fylkesmannen ned.

Også næring

Innsigelsene gjelder Vien gård, Vangsetra, et område på Slemsrud og fire områder på Ridabu.

Dessuten har fylkesmannen innsigelser når det gjelder et næringsområde på Narmo, flytting av idrettsanlegg fra Hjellum til Ridabu og nye hytter på Brumundkampen.

Årsaken til innsigelsene dreier seg hovedsakelig om jordvern. Fylkesmannen mener Hamar har tilstrekkelig med arealer i eksisterende kommuneplan til å sikre ønsket utvikling. Fortetting er et viktig stikkord.

Havner i departementet

Ordfører Einar Busterud (BBL) hadde ventet innsigelser, men er overrasket over det store omfanget.

– Det store tankekorset er at fylkesmannen ikke har noen mening om kommunestruktur, og viser til at nabokommunene har tilgjengelige tomteområder. Det betyr at inntektene kommer ett sted, og utgiftene et annet. Kommunestruktur er en utfordring som vi må forvente at fylkesmannen tar tak i, sier Busterud.

– Hva skjer med planen og innsigelsene nå?

– Planen kommer til å havne i departementet, så spørs det hvor lang tid de bruker på å behandle planen. Jeg synes fylkesmannen ser svært kortsiktig på utfordringene. Vi har ønske om forutsigbarhet for utviklingen for 10 til 20 år fram i tid, sier Busterud.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.