• GIR SEG IKKE: Stange-ordfører Nils A. Røhne.

Nå har Fylkesmannen i Hedmark fastslått to ting i den spesielle saken (se faktaboks for mer info): Nemlig at det er Stange som oppholdskommune som har det økonomiske ansvaret for Fiekes tjenestebehov og at hun har krav på å oppholde seg på Grobunn dette skoleåret, gjennom at Stange må kjøpe tjenestene fra stiftelsen.

– Avgjørende

«Fjernet man bodelen, vil hun bli fratatt arbeidsoppgaver og opplæring og ute av stand til å oppnå måloppnåelse etter den individuelle opplæringsplanen. Hun vil også bli fratatt retten til å fullføre handlingskjeder og være fratatt muligheten til å ta del i fellesskapet. I tillegg har brukeren oppholdt seg på Grobunn i flere måneder. Fylkesmannen ser det slik at det heller er tungtveiende grunner til at brukeren bør få ha videre kontinuitet i sin situasjon ved å fortsette å bo der hun bor, og at dette er avgjørende for hennes videre utvikling og trygghet», skriver Fylkesmannen i sitt vedtak.

HER kan du lese et sterkt leserinnlegg om saken.

Ikke ekstra kostnader

Stridstemaet i denne saken har vært det økonomiske. Alle kommuner som har innbyggere med behov slik Fieke har, får et årlig tilskudd på cirka 700.000 kroner som utbetales året etter og Fylkesmannen mener denne ordningen vil medføre at Stange kommune ikke får ekstra kostnader selv om andre også skulle velge å gjøre som Åmot:

«Dersom Stange kommune hadde fattet vedtak om praktisk bistand overfor brukeren innen 31.12.2016, ville kriteriene for å motta dette rammetilskuddet være innfridd og dannet grunnlaget for utbetaling det påfølgende år. Ordningen vil dermed over tid utjevne den økonomiske belastningen Stange kommune vil få dersom brukere på eget initiativ velger å gå på Steinerskolen/Grobunn», skriver Fylkesmannen.

HER kan du se hvor glad Fieke ble da hun fikk beskjed om at hun fikk bli på Grobunn.

Refser Åmot

Selv om Fylkesmannen frikjenner Åmot kommune rent juridisk ettersom de framla et eget tilbud i sin egen kommune, rettes det en moralsk pekefinger mot kommunen:

«Sett hen til at brukernes sterke ønske om å gå på Grobunn, rett til medvirkning og det faktum at kommunen mottar et rammetilskudd i størrelsesorden rundt 700.000 kroner pr. år, vil imidlertid Fylkesmannen uttrykke at kommuner i lignende situasjoner bør sikte mot å utøve det kommunale selvstyret med mer raushet og mer aktivt samarbeid med bruker og pårørende enn tilfellet var i denne saken», skriver Fylkesmannen.

– likt for alle kommuner

Åmot kommune svarer følgende på e-post etter å ha fått spørsmålet om det er rimelig at de mottar rammetilskudd for Fieke når Stange kommune må betale, og hva deres kommentar til vedtaket til Fylkesmannen er:

«Åmot kommune innretter seg etter oppholdsprinsippet som er hjemlet i Lov om pasient- og brukerrettigheter. Dette betyr at kommunen plikter å yte tjenester til enhver som oppholder seg i kommunen, og som har behov for helsehjelp. Åmot kommune må for eksempel yte tjenester til studenter som oppholder seg i kommunen på grunn av skolegang, pendlere som jobber i kommunen, men har bostedsadresse et annet sted eller andre tilreisende med opphold i kommunen som for eksempel i ferier. Dette er likt for alle kommuner, selv om den som har behov for helsehjelp ikke er permanent bosatt i kommunen. Dette er som følge av oppholdsprinsippet i loven. Åmot kommune har valgt å satse på egne helsetjenester og har derfor ikke valgt å kjøpe tjenester utenfra i dette tilfellet», svarer rådmann Randi Dørum.

UENIG ORDFØRER

Stange-ordfører Nils A. Røhne anser ikke saken som ferdig til tross for vedtaket, men lover å holde Fieke unna den prinsipielle diskusjonen.

– Jeg er uenig med Fylkesmannens vedtak og mener fortsatt det er Åmot som har ansvaret i denne saken, sier han.

Fylkesmannens vedtak er endelig og kan ikke ankes, men Røhne mener det finnes andre muligheter.

– Jeg og Stange kommune vil komme tilbake til dette når vi har fått studert vedtaket bedre. Jeg kan imidlertid love at den videre sakens gang ikke påvirke Fieke, men handle om den prinsipielle siden av saken.

Stange har siden HA begynte å skrive om saken ment at Åmot har plikt til å finansiere oppholdet, men vedtok allerede 17. mars, etter flere artikler i HA, at de ville betale for Fiekes opphold på Grobunn dette skoleåret uansett hva som kom ut av den videre behandlingen av saken. Dette fordi saken, som Stange mener er prinsipiell, ikke skulle gå utover Fieke.

SAKEN I ET NØTTESKALL

Gjennom en hel rekke av artikler som begynte med en lengre reportasje publisert 8. mars, har HA fortalt historien om Fieke van Loon som sto i fare for å måtte slutte på skolen fordi ingen i utgangspunktet ville betale for oppholdet på Grobunn.

Fieke har Downs syndrom, og problemene startet da hjemkommunen Åmot nektet å finansiere oppholdet hennes på Grobunn med begrunnelsen om at de hadde eget tilbud i kommunen. De brøt dermed en praksis og ble første hjemkommune som har nektet dette gjennom Grobunns historie.

Oppholdskommunen Stange ville først tilby alternativ bopel på Lille Kjonerud, men snudde i saken og lovet å betale for oppholdet på Grobunn uansett, for å skåne henne fra den prinsipielle diskusjonen med Åmot og for å unngå at hun ble et offer.

Nå har Fylkesmannen vedtatt at Stange kommune må betale for Fiekes opphold på Grobunn ut skoleåret.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.