Holden peker på at arbeidsministeren kan ty til tvungen lønnsnemnd hvis vitale samfunnsinteresser er truet som følge av streiken, ifølge NRK. En kraftig opptrapping som fører til at nye reisende blir rammet av togstans, kan være det som får Anniken Hauglie (H) til å kalle inn partene, mener han.

Også torsdag morgen skapte lokførerstreiken store forsinkelser og transportproblemer, først og fremst langs innfartsårene til Oslo. På Østfoldbanen står alle tog. Her alene er rundt 20.000 passasjerer rammet av streiken som nå har vart i tre uker.

Så langt er det ingenting som tyder på noen tilnærming mellom partene.

Møtes fredag

Ledelsen i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) skal møtes igjen fredag. Da ligger det an til at enda flere lokførere blir tatt i ut i streik, hvis det ikke har funnet sted en vesentlig utvikling i konflikten. Det uttalte forbundsleder Rolf Ringdal til NTB i forrige uke. 118 lokførere er så langt tatt ut i streik.

– Og da er det Sørlandsbanen som blir rammet, sa Ringdal.

Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der Norsk Lokomotivmannsforbund hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene.

Vitale samfunnsinteresser

Økonomiprofessor Steinar Holden tror en massiv opptrapping kan bli tungen på vektskålen for regjeringen, hvis opptrappingen skaper «svært alvorlige problemer». Det har skjedd før at regjeringen har stanset streiker med begrunnelse i at vitale samfunnsinteresser er truet, blant annet i bank- og oljesektoren.

– Jeg tror det er større sjanse for et slikt grep mot en jernbanestreik enn en oljestreik, sier Holden.

Tvungen lønnsnemnd innebærer at myndighetene griper inn og beslutter at konflikten skal avgjøres ved lønnsnemnd, normalt Rikslønnsnemnda. Det er arbeidsministeren som kaller inn partene for å orientere om avgjørelsen. (©NTB)

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.