– Vi er ikke forbannet på Arthur Buchardt. Vi reagerer derimot på at Hamar kommune bryter en avtale inngått med tre parter.

Det sier Tron Sanderud (65), administrerende direktør i Utstillingsplassen Eiendom AS til HA.

Sammen med Bolig Partner reagerer han på at Hamar kommune har inngått en intensjonsavtale der Arthur Buchardts selskap får kjøpe kremtomta ytterst på Tjuvholmen for 22,5 millioner kr.

Som HA skrev torsdag ønskerBuchardt å bygge et hotell i 35 etasjer på tomta som har Mjøsa på tre sider ytterst på en holme.

Les nederst i artikkelen hva Hamar-ordføreren og Arthur Buchardt mener om dette.

Dobler Buchardts pris

I et brev til Hamar kommunes rådmann skriver Sanderud at han tilbyr seg å doble prisen på tomta – forutsatt at den kan bebygges med hotell på 15.000 kvadratmeter slik Buchardt har avtalt – til 45 millioner kroner.

Avtalen kommunen inngikk med Tjuvholmen Eiendom AS (Bolig Partner) og Strandsonen Utvikling AS (Utstillingsplassen og Rom Eiendom) så sent som i mai i 2016 slår fast følgende:

De tre partene, som alle er grunneiere på Tjuvholmen-området, skulle samarbeide om utvikling gjennom regulering. Dersom det på kommunens eiendom blir utviklet egne byggeprosjekt så skal kommunen selge disse «til markedsverdi i det åpne marked», står det i avtalen.

– Vi skvatt da rådmannen, som selv underskrev avtalen, ringte for å fortelle oss om intensjonsavtalen med Buchardt før formannskapsmøtet, sier Sanderud.

Forventer konkurranse

– Hva forventer du nå?

– Dersom ikke rådmannen ser at dette er et brudd på avtalen så håper vi at andre ser at tomta er underpriset. Det bør være konkurranse om å få tomta til et byggeprosjekt verdt 500 millioner.

– Hva sier du hvis noen mener at dere bare er dårlige tapere i forhold til en flinkere aktør?

– Om vi oppfører oss som dårlige tapere? Jeg hadde forstått det dersom vi hadde blitt tildelt startnummer, sier han.

Gunnar Wedvik (58) i Boligpartner er enig med Sanderud:

– Jeg er forundret over at kommunen kan gjøre noe slikt. Avtalen omfatter hele Tjuvholmen. Vi har selv utarbeidet planer for høyhus på Tjuvholmen. Etter min kunnskap har Buchardt tilbudt en svært gunstig pris, sier Wedvik.

Inhabil?

Hamar-ordfører Einar Busterud (63) vil sjekke om han er inhabil i kampen om Tjuvholmen.

– I og med at dette har blitt en konflikt, og en sak som skal behandles politisk neste uke, vil jeg få avklart om jeg er inhabil eller ikke siden jeg har noen få aksjer i Utstillingsplassen Eiendom AS, sier Hamar-ordføreren til HA.

Han understreker at intensjonsavtalen med Buchardt er håndtert av administrasjonen:

– Jeg har nå bedt rådmannen komme med et notat i tilknytning til dette brevet som du refererer til fra Utstillingsplassen, sier han.

– Hvorfor sjekket dere ikke først verdien på tomta med flere?

– Buchardt henvendte seg til kommunen. Så ble det tatt et takst av to takstmenn, sier Busterud.

Knut Hage, som betalte 270 millioner kroner for CC Stadion-tomta, sier det slik til HA:

– Det er positivt at Buchardt vil bygge hotell i Hamar og bra med flere aktører. Men det virker som at Buchardt har fått en gunstig pris. Han har nok vært en god forhandler – som vanlig, sier Hage.

– Tenker som deg

Arthur Buchardt (68) vil si bare én eneste ting om hva han tenker om Utstillingsplassens brev til kommunen om Tjuvholmen. 

– Jeg tenker det samme som du hadde tenkt, og det alle andre folk hadde tenkt. Det er mitt svar og det kan du sitere meg på.

Det sa Buchardt til HA på Gardermoen fredag morgen – på veg til Bodø der han skal bytte sitt hotell nummer 20 – tre til fire flere enn Utstillingsplassen Eiendom.

– Når kontaktet du kommunen om Tjuvholmen, Buchardt?

– Vi har lenge hatt samtaler med kommunen om å skape noe som er positivt. Hamar har landets fineste rådhus – tegnet av arkitektkontoret Snøhetta. Jeg ønsker å bygge landets fineste hotell – tegnet av Snøhetta – i Hamar.

– Vil du ikke si noe mer om brevet fra Utstillingsplassen?

– Nei. Men hvis det er noen som er dyktigere enn meg, og som ser muligheter jeg ikke ser, så vil jeg ønske dem lykke til og gratulere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.