Forskere som har studert Hamar kommunes helse- og omsorgstjeneste, har konkludert med at tjenesten har en sterk deltidskultur.

Mange små stillinger må til for å få turnusene til å gå opp. Resultatet er få i hele stillinger og stor vikarbruk.

Fra 11 til 100 prosent

Linda Willmand er utdannet helsefagarbeider.

Tidligere hadde hun en 11 prosent stilling i omsorgstjenesten. I tillegg ble hun stadig ringt etter, og det var sjelden hun jobbet mindre enn fire vakter i uka.

– Det ble til at jeg hele tiden jaget etter vakter, og aldri visste når jeg hadde fri. Jeg ville kjøpe hus, men banken sa nei, forteller Willmand.

Øke kvalitet

Å få ned deltidsandelen har vært et satsingsområde i Hamar kommune i mange år, men det har gått uhyre sakte å få synlige resultater.

Opprettelsen av en bemanningsenhet på Finsalsenteret for ett år tilbake, er ett forsøk på å redusere deltiden og øke kvaliteten i hele tjenesten. Bemanningsenheten har ti hele stillinger, og dekker mye av vikarbehovet på Finsalsenteret og Finsalhagen.

Tok sjansen

Bemanningsenheten er et prøveprosjekt på to år, som nå er halvveis. Men de som jobber der er fast ansatte. Da Willmand så utlysningen, bestemte hun seg for å ta sjansen.

– Jeg søkte, og ble veldig glad da jeg fikk jobben, sier Willmand.

I motsetning til hva som er vanlig, jobber de ansatte i bemanningsenheten både på to, tre og inntil fire forskjellige avdelinger.

Fikk lån til hus

Det var både ledelse og ansatte spente på, men det har gått bedre enn fryktet. Leder for bemanningsenheten Trine Pettersen sier at de bruker mye tid på opplæring.

Willmand synes det går greit.

– Det gjør ikke meg noe å jobbe flere steder, men man kan ikke være redd for å prøve noe nytt. Jeg kjenner ikke navnet på alle jeg jobber med, men beboerne har jeg kontroll på. Nå kan jeg planlegge livet og hverdagen på en helt annen måte, og banken ga meg lån, så nå har jeg kjøpt meg hus, smiler helsefagarbeideren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.