• usikre tider: Guttene aner nå ingenting om framtiden, og kan bare vente. Fra venstre: Enayatullah Hasani, Syraj Heiberg og Muhammad Murtaza.
  • humør: Til tross for den tunge beskjeden prøver Mohammad (t.v.), Syraj (midten) og Enayatullah (t.h.) å holde humøret oppe med fotballspill.
  • tungt: Mottaksleder Erling Segelstad sier at guttene på mottaket tok beskjeden om at de må flytte tungt, og noen mente de ble behandlet som dyr.

– Jeg har nesten ikke sovet. Jeg tenker på framtiden hele natta, sier Syraj Heiberg (16).

Han er en av tre unge asylsøkere fra Afghanistan som bor på Brumund asylmottak, som Hamar Arbeiderblad møtte på Sveum i september. Da var gutta klare for nok en trening med Brumunddals G-16 lag, og de var godt i gang med å orientere og integrere seg på sitt nye hjemsted.

De drømte om å bli fotballproffer. Nå ser alt annerledes ut.

– Nå er det vanskelig. Det er ingen som vil flytte til et annet sted, og vi vil aldri reise tilbake til Afghanistan, sier Heiberg.

skjebnen er i det blå

26. januar kom nyheten om at Brumund asylmottak legges ned 31. mai, etter bare litt over et år i drift.

Det betyr at 39 mindreårige asylsøkere mister basen de har hatt det siste året.

Det er dystre nyheter for fotballgutta som trives utmerket i Ringsaker. Ikke før rett før avreise får de vite hvor ferden går videre.

– Jeg gråter av og til når jeg tenker på det, sier Enayatullah Hasani (16).

– Det var ikke gode nyheter. Jeg har ingen familie i Afghanistan, jeg har familien min her, sier Muhammad Murtaza (16), og tenker på vennene på asylmottaket, i Dala-fotballen og i lokalmiljøet.

lokale venner bekymret

For det er mange i Brumund som har stilt opp for guttene. Hanne Sofie Holmen og familien har fungert som faddere for Murtaza.

– Han har vært med oss på bursdager, vært med meg på jobb og vi har vært mye på Sveum for å spille fotball, sier Holmen, som er bekymret for hva usikkerheten gjør med guttene.

– Mohammad har det veldig annerledes nå enn han hadde det før jul, fastslår hun.

– veldig vondt for hjertet

Mottaksleder Erling Segelstad forteller at avgjørelsen har vakt sterke reaksjoner blant beboerne.

– Dette er barn som opplever at verden er utrygg fra før, og det eneste trygge de har er mottaket. Så når beskjeden kom om at det skal legges ned, så raste verden sammen, sier mottakslederen.

Nå kan guttene bare vente. Etter planen skulle de ha begynt å spille fotball igjen til uka. Nå er ingenting sikkert. Nærmeste mottak i Innlandet er på Lunner og Dokka.

– Det har vært så fint, og vi har fått mange venner her. Vi har bodd her et år og alle har vært snille. Dette er veldig vondt for hjertet, sier Heiberg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.