Nyt sola så lenge du kan. I helga blir det fint, og utover i uka blir det blanding av flott høstsol og gråværsdager. Varmen avtar, og i fjellet blir det kuldegrader. 

September ebbet ut i høstsola, og vi kan dermed konkludere med at så fin september-måned har vi ikke hatt på Hedmarken på 134 år. Kanskje var det fint før det også, men da var de ikke så opptatt av å finne ut om september det ene året var finere enn årene før.

Tidene har forandret seg. Nå er vi veldig opptatt av været, hver eneste dag, for har vi ikke noe annet å snakke om så snakker vi litt om været. Mye vær har det vært i september, men først og fremst har det vært veldig fint.

Slik blir det også i helga, i hvert fall om du holder deg hjemme på Hedmarken.

HAs lesere har knipset i veg den første høstmåneden, og deres bilder kan du se i videoen over.

Det blir sol

Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe slår fast at det er folk på Østlandet og i Telemark som har mest grunn til å glede seg over det kommende helgeværet. Det blir nemlig sol størstedelen av helgen.

– Det blir ganske fint helgevær mange steder i Norge, spesielt i Sør-Norge med sol både på fredag, lørdag og søndag. Det er et høytrykk som bygger seg opp og sørger for fint vær, sier Alsvik Walløe til NTB.

Noe kjøligere

Helgen vil nok bli kjøligere enn det har vært de siste dagene, og i østlandsområdet vil det ikke blir varmere enn rundt 13-14 grader.

På Vestlandet begynner helgen med gråvær og enkelte regnbyger både fredag og lørdag, mens søndag vil sola titte fram igjen.

– Det kommer ikke veldig mye regnvær, mest bygevær og stort sett skiftende skydekke. Søndag blir det ganske fint vær, sola vil titte fram og temperaturene vil ligge på rundt ti grader, mener statsmeteorologen.

NVE har utstedt flomvarsel av oransje type (sterkeste) i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland i helgen, spesielt fredag. Lørdag går varselet ned til gul styrke.

Vått og kaldt

I Midt-Norge og i Nord-Norge bør gensere, regnjakker og paraplyer finnes fram, for meteorologen har ikke veldig gode nyheter for dem som bor i denne delen av landet.

– Det ser dessverre ikke så lovende ut. I Midt-Norge blir det en grå fredag og lørdag med enkelte byger, nordvestlig vind og kjølig vær, spesielt på lørdag, sier han.

Søndagen fortsetter i samme stil og spesielt i Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene vil det bli kjøligere med mellom seks og ni grader.

I Nord-Norge vil det jevnt over være mye skyer og mye nedbør gjennom hele helgen i alle fylkene.

– Ikke sol av betydning

– Det kommer nok ikke noe særlig med sol av betydning, innrømmer Alsvik Walløe. Han kan trøste med at det vil være litt oppholdsvær innimellom. Nord-Norge vil få temperaturer ned mot fem til åtte grader.

Snøen lar foreløpig vente på seg, men i høyfjellet i Sør-Norge vil det komme temperaturer ned mot null grader på dagtid og gjerne minus om natten. De vestlige fjelltraktene vil nok oppleve snøvær, og på fjellovergangene mellom Sør og Midt-Norge vil det også komme noe snø. Spesielt ved fjellovergangene til Vestlandet vil bilistene kunne oppleve glatte kjøreforhold. (©NTB)Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00