Konsulentfirmaet Asplan Viak har på oppdrag av Hamar kommune tatt for seg byen og sett etter aktuelle områder hvor det kan fortettes.

Arkitekt Geir Egilsson har ført rapporten i pennen for Asplan Viak.

Rapporten er et kunnskapsgrunnlag for den nye kommuneplanen for Hamar som er under ferdigstilling.

Kommuneplanens samfunnsdel er ferdig og offentliggjort, mens arealdelen blir offentlig 11. oktober, og skal opp i formannskapet 18. oktober.

Vien gård

Arkitekten har gått gjennom område for område i Hamar, og beregnet at det er mulig å fortette innenfor dagens tettsted med mellom 2.500 og 13.000 boliger med plass for fra 4.000 til 20.000 flere innbyggere.

Det betyr at fortetting kan møte hele den forventede veksten i Hamar fram til 2040 uten å spise av friområder som Klukhagan eller Furuberget, eller ta av dyrka mark som for eksempel Vien gård.

Gule områder

De aktuelle fortettingsområdene som vises i gult på kartet, er:

• Tjuvholmen – boliger, hotell?

• Vangsvegen – boliger

• Furnesvegen – boliger

• Maxi/Stormyra – boliger

• I kanten av Ankerskogen er det mulig å fortette med høyere utnyttelse.

• Espern er avsatt til bolig/næring, men usikkerhet rundt atkomst og jernbanetrasé gjør gjennomføring uviss.

•Østbyen/Briskebyen, mulig med omforming av områder rundt Utstillingsplassen, Briskeby Gressbane og langs Stangevegen.

• Storhamarsenteret og Norsk Tipping. Mulig å fortette. Dersom NT vil flytte en gang er en helt ny bydel mulig.

• Storhamar vest, plass til flere boliger mellom Dovrebanen og blokkene på Storhamar (ved Kornsiloen).

• Åkersvikavegen har stort fortettingspotensial ved omforming av bebyggelse og mer effektiv bruk av parkeringsarealer.

Mange dilemmaer

Jan Otto Langmoen i Hamar kommune er prosjektleder for den nye kommuneplanen.

Han peker på at Hamar kommune står i en rekke dilemmaer i den nye planen.

– Spørsmålet er hvordan byen skal vokse omgitt av dyrka mark, naturreservat, friområder og Mjøsa. Vi har bestilt denne analysen, for å få et bedre grunnlag til å vurdere potensial for fortetting, sier Langmoen.

Større områder

Asplan Viak anbefaler at kommunen prioriterer omforming og omregulering av større områder i stedet for mange små områder.

Hvilke omformingsområder (fortettingsområder) som foreslås tatt inn, blir først kjent 11. oktober.

Deretter skal politikerne si sitt, før planen legges ut til høring.

– Kommer kommunen til å følge opp alle anbefalingene i rapporten?

– Rapporten er et grunnlag. Så vil det bli gjort vurderinger av anbefalingene både administrativt og politisk, sier Langmoen.

SPARER FLYPLASSEN

Konsulentfirmaet mener det kan være riktig å la flyplassområdet bli spart til framtidige byggebehov.

Intensjonen er å bygge ned Hamar flyplass med boliger. 

Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud har tidligere tatt til orde for å forsere utbygging av flyplassen, men konsulentfirmaet Asplan Viak drøfter i sin analyse om det kan være lurt å spare flyplassen til framtidige behov i denne omgang. 

– Ved å åpne alle områder samtidig for utvikling, er det fare for at presset på utvikling av de mest sentrale områdene synker. Det er disse områdene som bør utvikles først, selv om de ofte er mer komplekse enn utbyggingsområder i utkanten av byen, ifølge rapporten.

FLYMILJØET MOBILISERER

Hamar flyplass brukes i dag aktivt av flysportsmiljøet, og de har startet å mobilisere for å beholde flyplassen. 

Når det gjelder Hamar stasjon og en mulig flytting slik kommunestyret ønsker, står byen overfor en stor utfordring om man ønsker å lage en tett by rundt den nye stasjonen, ifølge Asplan Viak. 

– Stasjonen vil ligge utenfor det som er sett på som sentrale områder i dag, og det vil kreve tid å få etablert noe som kan minne om et bymessig knutepunkt i området, heter det i rapporten.

Ved en ny stasjon ved Vikingskipet er det viktig med gode forbindelser til dagens sentrum, fastslår rapporten. Den påpeker også at det sannsynligvis er lettere å forbinde en ny stasjon ved Vikingskipet med sentrum langs Vangsvegen og Espern/stranda, enn å omforme store deler av Østbyen og Briskebyen som krever en dramatisk omforming av etablere boligområder. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.