– Det er en fin måte å komme seg ut og i aktivitet. Man får brukt både hodet og kroppen, sier Tor Arne Andersen.

Han er én av fire heldige vinnere av året, trukket ut blant de totalt 4.544 deltakerne i årets Stolpejakt på Hamar.

Andersen, så vel som Ane Thune Hjertaas, som ikke var til stede ved premieutdelingen i Ankerskogen mandag kveld, vant gavekort til Hamar kulturhus verdt 500 kroner, mens Eva Kristine Baggethun Nikolaisen og Mikkel Skau (10) vant hvert sitt årskort til Ankerskogen svømmehall.

LES OGSÅ: Mandag er den store stolpejakten i gang

belønning som motiverer

Stolpejakten har de siste årene blitt en svært populær hobby både blant yngre og eldre i kommuner landet over.

I 2016 var det 1.870 registrerte deltakere i Hamar, et tall som økte til 3.100 i 2017 og nå 4.544 i 2018.

For deltakerne er målet å finne fram til stolpene som er satt ut, og registrere sitt besøk, enten gjennom en app på telefonen, eller ved å klippe hull i et ark, slik som i tradisjonell orientering.

860 av årets deltakere var under 16 år, og de av dem som fant 30 eller flere av de totalt 50 stolpene i Hamar-området, fikk et gratis besøk i Ankerskogen.

For Eva Nikolaisen tilfører stoplejakt turgåingen noe ekstra:

– Det er en belønning, når man finner fram til stolpen. Og det motiverer. Det er også noe som er samlende i familien vår, for vi gjør det sammen, sier Nikolaisen.

LES OGSÅ: Karin og Ola hektet på stolpejakt

Utforsker nærmiljøet

Foruten mosjonen og det sosiale som kan følge med stoplejakting, er det også en måte å utforske nærmiljøet på, sier Tor Arne Andersen:

– Man får oppleve steder man aldri har sett i Hamar, sier han, noe også arrangørene av stolpejakten i Hamar trekker fram:

– Hovedmålene er å fremme folkehelsen, samtidig som det er en god måte å bli kjent i nærmiljøet på, sier idrettsrådsgiver Wenche Enge i Hamar kommune.

LES OGSÅ: Glad gjeng jakter på stolper rundt Mjøsa

– Billig folkehelsetiltak

Kommunen er bare én av partene som arrangerer stoplejakten i Hamar. Med på laget er også Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT), Hamar Orienteringsklubb og Vang Orienteringslag.

– Den store interessen kan nok gjøre at folk får øynene opp for orientering som sport, sier Stine Kirkevik i Frisklivssentralen, som tidligere i vår delte ut 5.000 stolpekart ved skoler i Hamar.

Og for folkehelsens del er det effektiv pengebruk, mener Enge:

– Det er et billig tiltak. Vi får mye igjen for pengene, sier hun.

LES OGSÅ: Stolpejakten har alt slått 2017-rekorden

Fakta

Stolpejakten i Hamar

  • Arrangeres av Hamar kommune, Hamar og Hedemarken Turistforening, Hamar Orienteringsklubb og Vang Orienteringslag.
  • 50 stopler ble i 2018 satt ut i Hamar, hvorav 30 befant seg i sentrumsområdet, og 20 på Ridabu, Ingeberg og Lunden.
  • I 2018 deltok totalt 4.544 personer i stolpejakten i Hamar. I 2017 deltok 3.100, og i 2016 deltok 1.870 i Hamar
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.