– Det finnes ikke ledige parkeringsplasser for handlende i sentrum, på grunn av to timers gratis parkering. De som bor her og jobber her, til og med de som jobber i butikkene, lar bilen stå dagen lang, flytter den bare en halvmeter når totimersen går ut, så vi ikke kan bruke bilde av ventilene. De som kommer for å handle, må lete byen rundt etter parkeringsplass, det blir mye ekstra forurensing og unødig kjøring, fortalte parkeringsvakt og bylabmedarbeider Eva Engli.

– Det må vi få gjort noe med, vi innførte jo gratistimene for å hjelpe de handlende, svarte ordfører Einar Busterud.

Nettopp parkeringsproblematikken er noe av det han tar med seg fra det første byprat i Hamar, der et trettitalls engasjerte byborgere tok bladet fra munnen om saker de brenner for eller bekymrer seg for.

Ikke i vår levetid

Astri Tandberg, som bor i Vangsveien, bekymret seg for vegutvidelser og jernbane. Henne beroliget ordføreren kontant:

– Trøsta er at du i hvert fall får mye for huset ditt. Men det skjer ingen ting der på lenge. Jernbanen behøver du i hvert fall ikke bekymre deg for. Den kjæm itte før lenge etter at både du og jeg er borte.

fallos som i dala?

– Skal vi ha et fallossymbol som det i Brumunddal? spurte Svein Erik Hjorth, som tenkte på Tjuvholmen, og vil at Hamar skal tenke og handle djervt og urbant der, og ikke bare gå for kjempehøyt hotell.

– Vi skal ikke bygge hotell bare for høyden, svarte ordføreren. – Det som bygges må ha en arkitektur som forsvarer utformingen.

– Vet kommunen om vi trenger mer hotellkapasitet i byen? spurte Clarion Collection Hotel Astorias direktør Vidar Haugen. - Har kommunen sjekket?

Det hadde ordføreren ikke, men fikk vite at Hamar per i dag har en dekningsgrad på 50 prosent og godt kan tåle mer av både hverdag og helg. Haugen hadde heller ikke tro på at Gardermoen vil gi Hamar mange flere overnattinger.

– Vi kan ikke vente at folk som har brukt to timer på å komme seg til flyet, så flydd i et par timer til, skal lande, og sette seg på toget enda en time for å sove på Tjuvholmen, sa han.

Evig engasjerte Borgny Nygaard kastet seg også inn.

– Nå har jeg akkurat kommet hjem etter en måned høyt oppe i etasjene i et hotell i Spania. Vi kastet skygge over stranden fra tidlig på formiddagen. Slik kan vi ikke ha det i Hamar!

utdødd westernby

Det heteste temaet var tirsdag, som alltid, den tomme gågata.

– Den ser ut som en utdødd westernby i en gammel cowboyfilm, sa Odd Steinar Pedersen. – Kan man få inn firma så den ser levende ut?

– Det er akkurat det vi jobber med nå bylabkoordinator Julie Grindborg, og oppfordret folk til å komme innom "Levende lokaler"-utstillinga i Strandgata.

Ordføreren snakket litt fram igjen sin gamle drøm med glasstak over gågata, det ønsker han seg ennå, men anslår kostnaden til cirka 400 millioner, og det har han ikke.

– Hvor mye tar kommunen inn i parkering hvert år da, spurte Arve Blystad, – 10–15 millioner, svarte ordføreren og så kom spørsmålet om spleiselag med grunneierne. Det tror ordføreren lite på, for ikke har kommunen pengene og slik eierstrukturen er i dag er det nok at en enkelt eier sier nei.

– Det skjedde da vi bestemte oss for å åpne bakgården på Tante Gerda, sa Busterud, og skulle ønske at hele gågata ble eid av ett selskap.

Et annet av bylpratinnspillene Einar Busterud tar med seg hjem att til kontoret, var fra Tom Cyril Jones, som driver bedrift i Hamar. Han tok til orde for at kommunen må stille opp for småbedrifter som trenger showrom, Kanskje i gågata? Ordføreren fikk noe å tenke på.

– Men vi må få inn leietankere som bringer handel. Verken Nav, banken eller skatteetaten er gode leietakere i så måte. Vi må få til et sentrum som trekker de spesielle butikkene, de med særpreg både i varer og betjening. CC på stadion er jo bare kjedebutikker, sa han, men takker nå likevel nettopp kjøpesenteret for at handelsnedgangen i Hamar ikke fortsatt stuper lenger ned.

– Hva med å gi rom til flere som Salgsbua, spurte Stig Haugerud fra Sagatun brukerstyrt senter.

– Hvis dom holder åpent, så. Det hjelper ikke bare å spøtte en vott og ha åpent to timer i uka, svarte ordføreren, i det som viste seg å bli Hamars åpneste og ærligste forum til nå. Folk turte å spørre og våget å diskutere.

– Dette var flott, sa han etterpå, men innså at tidspunktet, 11–12 på formiddagen, begunstiget de sølvhårede mest. Derfor bestemte han seg der og da for å holde åpent på tirsdag 20. november fra klokka 18.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00