Vetle Lid Larssen besøkte Brumund sag i forbindelse med sin herostratisk berømt reportasje om Brumunddal. Han lette og fant sagbruket som kunne assosiere Brumunddal med Twin Peaks.

Det er ikke spor av noe urbant i Brumund selv om vi kjører forbi Stokholm på vår vei gjennom bygda. Der bor kordirigent Elisabeth Holm sammen med sin familie og i samme nabolag skoleforkjemper Haakon Wiig. På folkemunne kalles det fortsatt Gitaråsen på grunn det tidligere så aktive bedehusmiljøet i østre deler av Brumund.

Fra 1998 til 2015 økte folketallet i Brumund med 21 innbyggere - det til tross for at grendeskolen ble lagt ned i 2005. I nabogrenda Nybygda er det blitt 55 flere innbyggere siden nærskolen ble avviklet.

Klimakrisen har ikke nådd bygda. I Brumund er det fortsatt kald vinter med en halvmeter snø. Gule flekker i snøen utafor Brumundheim vitner om at det fortsatt er fest på lokalet i helgene.

På tirsdager synger bygdefolk i Brumundkoret og på onsdager går 150 unger lysløyperenn på skianlegget Veldre sag.

Fritidsaktivitetene limer lokalbefolkningen sammen. Dugnadsånden lever. Folk er vant til å ta vare på hverandre – bry seg. Det er ikke uten grunn at de unge asylsøkerne gruer seg for å flytte fra bygda, der varme og vennskap sakte, men sikkert har tint opp guttene.

Asylmottaket i den nedlagte skolen ligger vegg i vegg med barnehagen Trond Kirkvaag – også kjent som Brumund Dal – åpnet en gang for mange år siden. Det er til og med gang og sykkelsti mellom barnehagen og forsamlingslokalet.

På fylkesvegen suser nemlig fjelltrafikken forbi. Brumund er inngangsporten til midtre og østre deler av Ringsakfjellet.

Småbrukere, skogsarbeidere og alminnelig arbeidsfolk slo rot og ble boende i bygda. Villmarkspoeten Guttorm P. Haugens dikt oppsummerer på mange måter bygdas historien:

«Nå er jorda blitt dyrka

og villmarka temt

slik som livsmønsteret nok er bestemt.

Nå har fe stått på båser

i sekler av år og velstand på garden rår.

Gamlestuer er berget og fredet den står

her til minne om fedrenes kår».

Skogsarbeidere og gardsgutter er skiftet ut med travle barnefamilier med jobb og skole «nedi Dal`n». Det er travel aktivitet inne på kjøkkenet hos familien Holmen Nilssen på Molstad nordre i Brumund en mandag ettermiddag. Middagen er spist. Nå venter aktiv fritid. Far sjøl, Roger Nilssen tar ordet:

– Vi som bor i åsene rundt er en del av urbaniseringen i Brumunddal. Selv om vi bor i Brumund handler vi i butikkene i Brumunddal, går på kafeene, bruker idrettsanleggene og ungene våre går på skole i byen. Det er åtte kilometer til Sveum og en liten svipptur til skianlegget Veldre sag. Jeg tror bygdene rundt utvikler seg i takt med byen, sier Roger – trebarnspappa og leder av det kommunale servicekontoret i Ringsaker.

Rundt kjøkkenbordet har Mina (15), Marte (14) og Petter (9) benket seg sammen med foreldrene Hanne Sofie Holmen Nilssen og Roger Nilssen. Marte skal snart på skiskyting mens resten av familien har – til dem å være – en uvanlig rolig mandagskveld.

Mina spiller fotball på Dalas damelag og IØFKs kretslag J16 og Petter er aktiv i skiskyting, langrenn og fotball. Han digger livet på bygda. Her kan nåringen kjøre firehjuling på jordet og sykle trygt sju kilometer til naboene i Stokholm i Østre Brumund, der kompisene bor.

– Vi flyttet hit i 2004 – året før skolen ble nedlagt. Ja, vi kjempet, men vi innså tidlig at den nye Fagerlund i Brumunddal var bedre på alle måter, sier Hanne Sofie – ansatt i Nav og kommunestyremedlem for Venstre i Ringsaker.

-Den store skolen er mye bedre sosialt. Vi fikk mange nye venner, legger Mina til.

Hanne Sofie og Roger er ikke spesielt overrasket over at Brumund har hatt økning i folketallet.

-Flere barnefamilier har etablert seg her i bygda. Vi opplever selvsagt at noen flytter. Det er billigere å kjøpe hus og bo her enn i Brumunddal. Vi bodde i Hamar da vi flyttet i 2004. For meg var det snakk om å komme hjem. Min far bor i kårboligen og han spiller en avgjørende rolle for logistikken i en travel familie, sier Hanne Sofie.

For noen år siden renoverte hun et av byggene på småbruket og åpnet Sofies stuer. Selskapslokalene fører med seg liv og røre på gardstunet. Likevel er det roen og nærheten til naturen som trekkes fram som det beste ved å bo landlig.

En annen fordel med Brumund er den gode, gammeldags vinteren. Det er alltid nok snø og skiføre i den kalde tida. Og skiløypa fra byggefeltet passerer noen hundre meter overfor småbruket.

Mina savner flere venner i nærheten mens Marte har venninner i nabolaget. De tre barna har en enkel veg til skolen, Bussen stanser 25 meter fra huset og kjører tur/retur Brumunddal uten omveier av noe slag.

Selv om familien er travel settes alt inn på og samles til frokost og middag hver dag før treningstøyet kommer på og aktivitetene starter.

Onsdagene i vinterhalvåret samles bygdefolket og ganske mange brumunddøler til klubbrenn på skianlegget. 150 barn og unge går langrenn og bedriver skiskyting. Brumund er fortsatt den mest aktive skiskytterbygda i distriktet.

På den andre siden av elva – høyt opp i lia ved post 7 på fjorårets toppturer i Ringsaker, bor næringslivsgründer og bygdeskoleforkjemper Haakon Wiig. Sjefen for Hego Timing har utviklet tidtakingssystemer som brukes av verdens største idrettsarrangører.

Men han innrømmer at tiden stoppet opp da skolen ble lagt ned, men ikke lenge.

– Nei, vi tapte skolekampen mot politikerne, men vi ga oss ikke og bygde barnehage i stedet. Barnehagen har siden 2004 vært den viktigste sosiale møteplassen for småbarnsforeldre. Nylig trommet vi sammen til reunion for oss som bygde barnehagen. Det kom 50 mennesker – alle over 50 år, sier Wiig.

Han har to perioder bak seg i kommunestyret som representant for Ringsaklista. Nedleggingstruete skoler fikk Wiig inn i politikken. Folk i Brumund er godt representert i kommunestyret med Lars Raknerud (Sp, Hanne Sofie Holmen (V) og Oluf Maurud (KrF). Per Buvik (Ap) og Haakon Wiig (Ringsaklista) er ute av aktiv politikk.

– Det fine å drive dugnad i ei lita bygd er vi veit hvem som er gode på hva. Når det gjelder ensomhet, er det et paradoks at jo tettere folk bor – jo flere ensomme er det. Her i bygda spiller nabokjerringa og naboskapet fortsatt viktig roller for trivsel og trygghet, mener Wiig.

Han står fortsatt på at han ville hatt skole i bygda, men den gamle måtte i så fall blitt skiftet ut med ei ny skole.

– Skolen var en viktig møteplass for store og små. Som bygd mistet vi mye da skolen med 70–80 elever ble lagt ned, sier Wiig.

Det er tirsdag kveld og de 23 medlemmene i Brumundkoret samles i nabobygda Veldre for øving, Også koret er blitt urbanisert med åreneog fått medlemmer fra både Brumunddal og Hamar.

– Det er fem sangere fra Brumund og resten fra åsene rundt Brumunddal, oppsummerer korleder Idun Fridthun. Det er mange år siden koret øvde på Brumundheim. For tre år siden flyttet Berit Jakobsen til Brumund. Noe av det første hun gjorde var å oppsøke sangkoret.

Nå er Brumundkoret på veg inn i film- og musikkhimmelen med showet «Over The Rainbow» sammen med sin dirigent Magnhild Korsvik. Men helga er samtlige medlemmer på korseminar på Kielferja.

– Det blir øving og sosialt samvær. Legg merke til at alle er med, sier Fridthun.

Og her er vi ved kjernen. Oddkjell Nordengen fra Brumund har sunget i koret i 40 år. Og selv om det blir stadig færre medlemmer fra bygda Brumund nekter medlemmene for at koret synger på siste verset.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.