- Takk for tilliten. Det er med stor ydmykhet, sa Tonning Riise til Hedmark Høyres nominasjonsmøte etter at det ble klart at han er valgt som førstekandidat til Stortingsvalget i 2017.

Tonning Riise vant drakampen mot Gunnar A. Gundersen med 51 mot 39 stemmer.

- Et stort ansvar

- Nå er jeg utrolig glad, lettet og takknemlig, sa Tonning Riise til Hamar Arbeiderblad etter at det ble klart at han mest sannsynlig vil bli å finne på Stortinget fra neste høst.

- Det er et stort ansvar som nå hviler på mine skuldre, og mange forventninger, sier Tonning Riise, som straks vil begynne å se frem mot valget i 2017.

- De store saksområdene for Hedmark er at vi må ha kompetanse, infrastruktur med veg og jernbane og vi er nødt til å være gode på næringsutvikling, sier stangesokningen.

stor spenning

Det var spenning på Elgstua i Elverum da nominasjonsmøtet i Hedmark Høyre skulle votere over hvem som fikk førsteplassen på lista til Stortingsvalget høsten 2017.

Nominasjonskomiteen klarte ikke å bestemme seg, og hadde unge fremadstormende Kristian Tonning Riise fra Stange og erfarne Gunnar A. Gundersen fra Flisa på delt førsteplass.

Etter en times middag, satte nominasjonsmøtet i gang klokken 19.00. Rett før klokken 20.00 stemte de 90 delegatene fra lokallagene i Hedmark på sin kandidat.

vil gjøre sitt ytterste for hedmark

Kristian Tonning Riise understreket i sin egen valgtale at han vil stå på for hjemfylket.

- Jeg er optimist av natur, og jeg tror det er optimister som får ting gjort, sier Tonning Riise.

Han forteller at han med tiden har blitt glad i den delen av politikken som mange kanskje finner kjedelig.

- Det er det som handler om å forhandle. Komme nærmere hverandre og finne kompromiss, sier Tonning Riise.

- Jeg skal sloss for Hedmarks interesser hver eneste dag, sa Tonning Riise.

- En veldig spesiell situasjon

Leder av nominasjonskomiteen, Leif Gjessing, var førstemann opp på podiet etter at de formelle rutinene var unnagjort.

- Det er en veldig spesiell situasjon i år, sier Gjessing, og sikter til at nominasjonskomiteen har to kandidater på førsteplass.

- Det er en kamp mellom de som vil inn, og de som ikke vil ut, sier Gjessing, til humring fra salen.

Etter Gjessing steg Gunnar A. Gundersen opp på scena, for å holde sitt innlegg om hvorfor han fortjener en ny periode.

- Jeg er distrikt-Norges røst inn i Stortingsgruppa, sier Gundersen, og mener han har en erfaring og en bakgrunn som gjør ham egnet for et videre engasjement på Stortinget.

-  Jeg har vært utrolig priviligert som har fått tre perioder på Stortinget, og vil takke forsamlingen. Og jeg har lyst til å være priviligert en periode til, sa Gundersen.

- den viktigste kvelden

Kristian Tonning Riise ankom Elverum rett over klokken 18.00, og forteller Hamar Arbeiderblad at han har en god følelse før det braker løs.

- Man må gå inn i salen, og ha troa. Det skal være litt nerver før et nominasjonsmøte. Nervene viser at det betyr noe, sier Tonning Riise.

Delegater fra Høyres 20 lokallag i Hedmark er samlet på Elverum, og vil utover kvelden avgjøre hvem av Tonning Riise og Gundersen som blir førstekandidat.

- Dette er den viktigste kvelden jeg har hatt i mitt virke i Hedmark Høyre så langt. Det er litt være eller ikke være for meg akkurat nå. Jeg har sagt at jeg går for førsteplassen eller ingenting, sier Stange-politikeren.

- to forskjellige kandidater

Ved siste Stortingsvalg gjorde Høyre et brakvalg i Hedmark, og fikk over 18% av stemmene. Likevel var det bare førstekandidat Gunnar A. Gundersen som fikk plass på Stortinget, forøvrig hans tredje periode der.

Derfor er det rift om førsteplassen på lista, som mest sannsynlig garanterer en plass i hovedstaden fra neste høst. Ikke siden 1993 har Hedmark Høyre hatt votering om førsteplassen på lista.

- Det er alltid spennende med nominasjon, og jeg tenker at det er slik et parti skal være, med diskusjon om plassene. De som blir valgt får yte sitt, og de som ikke blir valgt, får yte for partiet på andre måter, sier varaordfører i Hamar, Knut Fangberget, før møtet.

Han mener Hedmark Høyre er heldige som kan velge mellom to sterke kandidater.

- Det er to gode kandidater, men også to forskjellige kandidater. De har forskjellig kunnskap og erfaring om livet, sier Fangberget.

kandidatene vil holde tale

Etter at det formelle er i orden innledningsvis på nominasjonsmøtet på Elgstua, vil listeforslaget fra nominasjonskomiteen legges frem. Deretter følger en generell debatt, før man går nærmere inn på kandidatene på de forskjellige plassene. 

Hamar Arbeiderblad får opplyst fra fylkessekretær Rangdi Krogstad at alle kandidatene får en mulighet til å presentere seg over en tale på tre minutter.

- De kan også velge ut to utvalgte talere som holder en valgtale for de, sier Krogstad.

Etter talene er det votering, og en avgjørelse om hvem som får førsteplassen på lista er ventet rett før klokken 20.00. Det er ikke spådd særlig oppstyr om de øvrige plassene på lista. HA følger møtet.

HER ER HELE LISTA

Her er forslaget fra nominasjonskomiteen i Hedmark Høyre:

1            Gunnar Gundersen        Åsnes

1            Kristian Tonning Riise    Stange

2            Anne Mette Øvrum        Sør Odal

3            Jane Meyer        Hamar

4            Yngve Sætre     Elverum

5            Eli Wathne        Kongsvinger

6            Terje Hylen       Tynset

7            Rune Øygarden Ringsaker

8            Ola Svenneby   Unge Høyre/Hamar

9            Sissel Rustad     Åmot

10          Anders Nyhuus Trysil

11          Frank Hugo Strype         Ringsaker

12          Vigdis Osbak     Elverum

13          Liv G Thoresen  Alvdal

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.