• RINGSAKER-ORDFØRER: Anita Ihle Steen.
  • HAMAR-ORDFØRER: Einar Busterud.

For HAs ferske meningsmåling, utført blant et representativt utvalg på 2.000 personer i kommunene Hamar, Ringsaker, Elverum, Lillehammer og Gjøvik, viser at bare fire av ti mener et hovedsykehus er den beste løsningen for framtidas helseutfordringer. Men forskjellene mellom kommunene er store, og stemningen for et hovedsykehus er størst i Ringsaker, hvor 69 prosent gir tommel opp for alternativet. I Hamar går 56 prosent for hovedsykehus, mens i Elverum er kun 12 prosent positivt stemt til den løsningen.

– Det er ingen store overraskelser, litt som jeg ville ha forventet. Er du fra en kommune som har sykehus i dag, så ønsker du å beholde det sykehuset du har, kommenterer Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen.

DELTE MENINGER

Resultatet viser også at flertallet av befolkningen i de fem folkerike kommunene, går imot Sykehuset Innlandets egen anbefaling, som i november 2016 ble presentert som et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua, med samling av behandlingen av fysiske sykdommer, psykiatri og rus.

Også pasientorganisasjonene og fagmiljøene har i stor grad gått inn for at det er den beste løsningen. Det kom fram i høringsperioden som nylig er avsluttet, et tidsrom hvor organisasjoner, myndigheter og andre har kunnet dele sin oppfatning. Folket ønsker helst et sykehus i hvert fylke.

– Meningene er delte også i høringsmaterialet vi har fått inn, men samtidig er det der et stort flertall for en hovedsykehusmodell, forteller prosjektdirektør i Sykehuset Innlandet, Roger Jenssen.

PÅPEKER MISFORSTÅELSER

Direktøren påpeker videre at de spurte i undersøkelsen ikke har fått uttale seg om en eventuell plassering av to sykehus.

– De som støtter en slik modell, har ulike syn på hvor de to sykehusene skal ligge. Bak et ønske om to akuttsykehus, ligger en betydelig lokaliseringskamp, sier Jenssen, som tror mange har gått glipp av et annet viktig poeng:

– Det er en utbredt misforståelse at et hovedsykehus bare betyr et sykehus, forklarer Jenssen.

BLIR UANSETT DEBATT

Hamar-ordfører Einar Busterud har tidligere uttalt at han mener et sykehus er en byfunksjon, og registrerer at over halvparten av de spurte peker på den ene eller den andre siden av Mjøsbrua for plassering hvis man ender opp med modellen med et hovedsykehus.

– Det er ingen tvil om at det er behov for å samle sykehusfunksjonene, men ledelsen i Sykehuset Innlandet har knyttet det til Moelv. Hvis man først hadde tatt en diskusjon om prinsippene for samling, så diskusjonen om lokalisering, så hadde dette sett annerledes ut, mener Busterud.

Steen påpeker at det til sjuende og sist vil bli en lokaliseringsdebatt, også ved Mjøsbrua.

– Det blir en endring, noen blir berørt, men jeg håper at vi denne gangen fatter et vedtak, sier hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.