– Ungene i dag har det bedre enn før, men en liten gruppe får ikke ta del i velferdsutviklingen. Barnefattigdom gjør at forskjellene øker, sier Ulf Mauseth som er rådgiver hos fosterhjemstjenesten i Hedmark.

I 2016 fikk de 75 henvisninger om fosterhjemsplasser fra kommunene i fylket.

– Det er en gradvis økning i antall barn som trenger fosterhjem, sier Mauseth.

– Det er ingen tvil om at vi trenger flere fosterhjem, sier avdelingsleder Hanne Sveum.

Vil bruke nettverket

For fosterhjemstjenesten er det en krevende jobb å finne fosterforeldre som matcher barna som har behov for fosterhjem.

– Det er mange faktorer man må ta hensyn til, sier Sveum.

Men de finner fosterhjem til alle, selv om det i noen tilfeller tar litt tid. Ofte bruker de fosterhjem de allerede har.

– Vi spør de igjen. De har allerede mye erfaring, sier Sveum.

Fosterhjemstjenesten mener det i mange tilfeller kan være en fordel om barna kommer til fosterforeldre som allerede er i deres nettverk. Det er noe fosterhjemstjenesten jobber med å bli bedre til å utnytte.

Sveum forteller at det er flere grunner til at det kan være en god løsning.

– Det er en gevinst om barna føler de kommer til noen som virkelig ønsker dem, sier hun.

Mer engasjement

Nylig var Frp-politikerne Tor André Johnsen, Erling Behrens og Truls Gihlemoen på besøk hos fosterhjemstjenesten for å lære mer om deres arbeid.

– Hva må til fra politikerne for at dere skal få nok fosterhjem?

– Det må flagges bedre at man kan bli fosterforeldre til barn man kjenner. I tillegg er frikjøp fra jobb for å være fosterforeldre ikke mer enn rimeligheten, sier Sveum, som sier det trengs mer engasjement for å få flere fosterhjem.

Johnsen sier han vil ta med seg innspillene videre, og jobbe for å sette fosterhjem på dagsorden.

– Dette er nok et tema som drukner litt i den daglige debatten, sier Johnsen, som mener det er flere grunner til at det stadig er behov for flere fosterhjem.

– Da vi vokst opp var det ikke det apparatet rundt dette som det er i dag. Samfunnet er mer bevisst på slike ting i dag, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.