– Har du ikke fått beskjed om noe annet fra ditt flyselskap, kan du føle deg trygg på at flyet ditt går som normalt, bekrefter Avinor overfor NTB. En streik blant ansatte i brann- og redningstjenesten ville lammet trafikken ved åtte norske flyplasser.

Åtte timer på overtid ble det fredag morgen klart at LO Stat, YS Spekter og Spekter var blitt enige om å sette meklingen på pause til godt over sommeren. Ny meklingsfrist er 4. september. En eventuell streik vil dermed først være et faktum 5. september.

– Det var så mange tunge spørsmål som gjensto, at vi ikke hadde klart å finne løsninger på dem etter en våkenatt og mange timer på overtid. Da mekleren foreslo pause, syntes vi det var en god idé, fordi en konflikt nå ville rammet veldig mange som skulle på ferie, sier forhandlingsleder Lisen Olsen i LO Stat til NTB.

Forslag fra mekleren

– Etter forslag fra mekleren ble partene enige om å ta en pause i meklingen for Avinor AS og Avinor Flysikring AS for å diskutere krevende spørsmål knyttet til overenskomstrevisjonen 2018, heter det i en melding fra arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, som forhandler på vegne av Avinor.

Likelydende meldinger kom fra arbeidstakersiden.

Planen er at partene gjennom sommeren skal jobbe sammen med kompliserte problemstillinger, blant annet knyttet til det vanskelige pensjonsspørsmålet.

I alt 240 medlemmer i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) og YS-forbundet Delta sto klare til å legge ned arbeidet hvis det ikke ble oppnådd enighet i meklingen. Streiken skulle i så fall ha startet klokka 10 fredag.

Pensjon vanskeligst

Lønnsoppgjøret for dem som jobber ved brann- og redningstjenesten ved flyplassene har handlet om lønn og arbeidsvilkår, som ved de fleste oppgjør, men det vanskeligste spørsmålet denne gangen var etter alt å dømme om de ansatte fortsatt skal ha rett til å forhandle om pensjon.

– I meklingen for to år siden ble vi enige om å forhandle fram en ny pensjonsordning, men Avinor står fortsatt på at vi skal gi fra oss forhandlingsretten. Siden ledelsen ikke aksepterer at vi skal ha ei hånd på rattet i forhandlinger, er mekling og en eventuell streik eneste mulighet vi har for å sikre ansattes avtalte rettigheter, sa nestleder Fredrik Oftebro i NTL før meklingen startet.

Lise Olsen bekrefter overfor NTB at pensjon fortsatt er den tøffeste nøtten å knekke, og røper at det gjennom meklingen har vært nyttige diskusjoner som skal ha satt partene i stand til å finne en vei rundt problemene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.