Ikke før er vi ferdige med å få saltet og gruset vegene etter hålkeføret som slo inn over oss tidligere i uka, før det kommer nytt obs-varsel.

For det uvanlige førjulsværet er slettes ikke over. Fra i ettermiddag og utover kvelden og natta er det varslet regn som fryser på bakken. Det betyr bare en ting - det er stor fare for at det blir speilblanke veger over hele Hedmark, Oppland, Akershus og Buskerud og Telemark.

Politiets operasjonsleder forteller at dette blir nok en dag med svært glatte veger rundt i Hedmark.

- Kjør etter forholdene, og bruk god avstand til bilen foran, er politiets oppfordring. 

rekordvarmt

Temperaturrekordene for desember faller en etter en. I Svelvik i Vestfold ble temperaturen målt til 14,8 plussgrader torsdag ettermiddag.

Det er ny rekord for Vestfold, som noterte 13,3 varmegrader i Tønsberg andre juledag for fem år siden, melder Adresseavisen. Nå er altså den rekorden slått.

I Bø i Telemark tangerte man en 126 år gammel rekord da det ble målt 13,5 grader. Den gamle rekorden fra 1. desember 1890 var det Dalen i Telemark som hadde ifølge Meteorologisk institutt.

I Østfold ble det torsdag målt 13 grader på Rygge – Huggenes, noe som er 0,3 grader mer enn de 12,7 målt på Gullholmen andre juledag i 2011.

I Aust-Agder ble det også satt en rekord da det ble målt 14 grader på Lyngør fyr, mot 13,8 grader i Landvik 2. desember 1967.

Ifølge værstatistiker Bernt Lie er det fønvind vestafjells som har bidratt til de nye varmerekordene. Nettstedet Vær og Vind melder at det i hovedstadsområdet har vært temperaturer opp i nærheten av 13 grader og at det i Hordaland har blitt målt opp mot 13,8 grader på Ullensvang forsøksgård i Hardanger. 

Julesnø?

- Første uka i desember har vært mild, mye mildere enn normalt, -1,7 grader mot normalt -4,1, men det er ingen rekord, fordi de senere årene har vært enda mildere, forteller HAs værekspert Eiliv Sandberg.

- De siste 10 årene har vi hatt to første desemberuker som har vært gørkalde; i 2010 var middelet -14,2, noe av det kaldeste på minussida, og 2012 med minus 10,5, også veldig kald, legger han til.

- Men de resterende åtte årene har alle vært mildere enn første uka i år. Mildest var 1.-7.desember i fjor med +1,2 grader.

- Hva med snø til jul, da?

- Her må vi holde tunga beint i munnen og vi må definere hva vi mener med "julesnø i lavlandet". Jeg ser på Grefsheim på Nes som ligger på 205 meter over havet. Stavsberg på Hamar ligger på 221 meter. Går vi et par hundre meter høyere blir situasjonen en helt annen, sier Sandberg.

- Neste spørsmål er; hvor mye snø må det være før vi kan si at vi har hatt hvit jul?

- Går vi 10 år bakover er det bare et par tre vintre med skikkelig hvit jul og det var i 2012 med en kvart meter snø på juleaften, og i 2010 da det var ca 20 centimeter. I fjor var det snøfritt hele jula, og i 2014 hadde vi ca 10 centimeter som holdt seg så vidt utover til det kom mer i januar. I 2013 og 2011 var det stort sett snøfritt, sier Sandberg, som ikke tør si noe sikkert om det blir hvit jul langs mjøsstranda...


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.