– Skureguri er en dyktig medarbeider, sier Anna Lena Aas, teamleder for renholderne ved Helsetunet i Løten.

I februar kom desinfeksjonsroboten til Helsetunet, etter at kommunen hadde bladd opp 300.000 kroner. Der gjør den en hederlig innsats med å ta knekken på uønskede bakterier.

I riksmedia er det skrevet flere saker om at resistente bakterier er en trussel mot norsk helsevesen, og da særlig sykehus og sykehjem, den siste tiden. Sykehjemspasienter er særlig utsatt for infeksjoner.

I likhet med sykehjem i Hamar, Ringsaker og Stange har de ved Helsetunet i Løten tatt i bruk ny teknologi for å hindre smitte. Nå har Skureguri, som roboten deres ble døpt, vært i sving i åtte måneder. Renholdsleder Aas ser positive resultater.

– Vi har ikke hatt smitte etter at vi tok i bruk roboten. Om det er tilfeldig, vet vi ikke, men vi har ikke hatt noen utbrudd siden vi fikk den, sier Aas.

EN TREDEL KAN FOREBYGGES

Folkehelseinstituttet anslår at en tredel av alle infeksjoner kan forebygges. Smitte og bakterieutbrudd er en vanlig årsak til sykdomsutbrudd hos eldre. Skureguri bidrar til å forebygge dette.

Roboten, som ser ut som en stor kasse, plasseres i rommet som skal desinfiseres. Der spruter den ut hydrogenperoksid og tåkelegger rommet. Slik desinfiseres både rom og inventar; til og med klærne som henger i klesskapet, blir smittefrie. Etter utlufting og en vanlig runde med vaskefilla er rommet klart til bruk igjen.

I tillegg til at den nye teknologien fjerner smitte på en trygg måte, gjør Skureguri hverdagen enklere for Helsetunets ansatte.

– Tidligere har det tatt to personer fire timer å desinfisere et vanlig rom. I tillegg har sykepleier tatt senger og nattbord. Vi har vært fullt påkledd i gul dress, med støvler og munnbind. Det er ganske klamt og hett. Nå gjør maskinen jobben på tre og en halv time, så kommer vi og vasker over som vanlig etterpå, sier Aas.

Også sykepleierne Mari Søby og Hedvig Fevik merker en betydelig endring på jobb. Smittevask trenger de ikke lenger tenke på.

– Maskinen har lettet arbeidet vårt veldig, sier Fevik.

LÅNES UT TIL BARNEHAGER

I Løten har Skureguri vært i sving ukentlig siden hun kom. Utover høsten skal maskinen også lånes bort til barnehager, som kan desinfisere leker. Ved Helsetunet brukes den også til å desinfisere hjelpemidler beboere og andre låner for en periode.

– Vi er veldig fornøyde med at stabssjefen jobbet for at vi skulle få roboten, sier Aas.

Hun forteller at Helsetunet ved utbrudd av epidemier kan låne maskiner fra nabokommuner, eller fra firmaet Decon-X, som står bak roboten. Fra firmaet i Oslo er de også behjelpelige med fjernstyring dersom Skureguri skulle ha en dårlig dag eller av andre grunner ikke ville fungere, forteller Aas.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.