Mange årlige tilstelninger sliter med å opprettholde egen popularitet over tid. En rekke musikkfestivaler har trøblet med å selge billetter, og selv Birkebeiner-arrangementenes grafer er dystre.

Slike bølgedaler har man ennå ikke opplevd på Norsk Skogmuseum på Elverum, der De nordiske jakt- og fiskedager denne helga gikk så det suste – igjen. Festivalen ble arrangert for 55. gang, og da HA møtte museumsdirektør Stig Hoseth i et hektisk inngangsparti lørdag, tydet absolutt ingenting på røde tall.

– Det har kommet mellom 30- og 35.000 mennesker de siste ti årene, og det er ingen grunn til å tro at det blir noe annet i år. Vi er fornøyde med å holde på et så stabilt besøkstall i en verden der festivaler ellers sliter, sier Hoseth, som tror gradvis fornying og et bredt spekter av tilbud for både liten og stor er nøklene til suksess.

– Vi holder på det tradisjonelle, men tar i tillegg inn nye elementer. I år har vi for eksempel et samarbeid med brannvesenet om å vise fram skogbrannberedskapen. Der får publikum se hvordan et helikopter henter vann og slokker skogbrann. Det er fengende, sier Hoseth.

Steinar selger steiner

På festivalområdet vrimler godt voksne karer i kamuflasjefarget turtøy, ungdommer i urbant tøy og småbarnsfamilier om hverandre. Mange av bodene og aktivitetene de stopper ved, kan verken knyttes direkte til jakt eller fiske.

Steinar Hoven, som har solgt steiner på Norsk Skogmuseum siden tidlig på 1980-tallet, mener at denne mangfoldigheten er arrangementets fremste suksessfaktor.

– Steinene mine har nok ikke så mye med jakt og fiske å gjøre, men det er likevel mange som kommer innom. Grunnen til at det alltid kommer så mange gjester til disse dagene, er nok at det fins så mye forskjellig her. Hvis det hadde blitt for smalspora, ville mange av de besøkende valgt å bli hjemme, spekulerer Steinar.

Setter pris på bredt tilbud

I solveggen på Glommas bredd koser Øyvind og Synnøve Kværner seg med hunden Signe. Trioen fra Disenå, hvorav de to eldste har vært på jakt- og fiskedagene mellom ti og 20 ganger, støtter teorien om at mangfoldigheten gjør jakt- og fiskedagene til en tilsynelatende evigvarende suksess.

– Vi har tidligere vært her på grunn av det som har med jakt og fiske å gjøre. I år er vi her bare på grunn av hundeutstillingen. Det kommer nok så mange fordi man kan se og gjøre så mye forskjellig på festivalen, sier ekteparet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00