Den siste oppblussingen skjedde tirsdag kveld og natt til onsdag. Da hadde allerede Frankrike bedt nabolandene om hjelp til å slokke en rekke andre branner som raste i fylket Var, blant annet i baklandet på St. Tropez-halvøya. Italia reagerte raskt og sendte to fly av typen Canadair.

TIPS OSS: Vet du om hedmarkinger som er rammet av brannen? Send oss gjerne tips.

De cruiser i stor fart på havoverflaten mens de fyller tankene med flere tusen liter vann og setter så kursen mot flammene i åssidene. Flyene går i kontinuerlig fart mellom Middelhavet og brannstedene.

Over 4.000 brannmenn er satt inn for å få kontroll over de mange brannstedene, og flere vil bli sendt ned fra andre og mindre brannutsatte områder nord i Frankrike.

Brannmannskapene disponerer 19 vannbombefly, og innenriksminister Gerard Collomb kunngjorde tirsdag at ytterligere seks spesialfly blir satt inn i kampen mot flammene.

Farlig kombinasjon

I sør er det knusktørt, samtidig som det er svært varmt. Nordavinden Mistral sprer flammene raskere enn mannskapene klarer å reagere.

Ved formiddagstider onsdag var det krattskogen ved den idylliske feriebyen Bormes-les-Minomas, midtveis mellom St. Tropez og Hyère, som ble svidd av.

Over natten ble 12.000 personer evakuert, hvorav 3.000 ferierende som hadde installert seg på seks av områdets mange campingplasser. Mange evakuerte er blitt midlertidig plassert i kommunale forsamlingssaler og idrettshaller, mens andre velger å sove på stranden i trygge områder.

Kartlegge

Status onsdag morgen var at 800 hektar med skog og kratt var svidd av. En nedsotet og rykende skogbunn vitner om flammenes herjinger.

Om lag 540 brannmenn var satt inn i det svært krevende slokningsarbeidet i området rundt Bormes-les-Mimosas. I morgentimene ble det sendt opp fire sporingsfly som skal registrere nøyaktig hvor flamme er, og i hvilken retning de beveger seg.

Lokale dyrevernsgrupper frykter at brannene har gått hardt ut over dyrelivet, ikke minst den sjeldne skilpaddearten Hermann som er spesiell for kystområdet ved Middelhavet.

En lokal tjenestemann kritiserer myndighetene for at det ikke regelmessig ryddes opp i underskogen. En tendens i dette populære området er at det blir færre bønder og mindre dyrket mark blir. Frittvoksende busker og kratt brer seg ukontrollert. Samtidig er stor utbygging av feriehus med veier og kraftlinjer tett på skogsområder med på å øke brannfaren.

Korsika rammet

Flere hundre brannmenn jobber på spreng med å slukke en skogbrann nordøst på den franske øya Korsika. 

– Det er en kraftig brann som er på vei mot boligområder i Bigulia, opplyser Michel Bernier, talsperson for den franske redningstjenesten.

Flere husholdninger er evakuert.

– Vi venter på forsterkninger, sier brannsjef i området Jean-Jacques Peraldi.

Lokale myndigheter opplyser at tre fly er på vei til området for å bistå i slukningsarbeidet. 900 hektar er så langt tatt av flammene.

Brannen har allerede ødelagt et sagbruk og 10 fartøy.

Også andre steder i Frankrike jobbes det på spreng med å slukke skogbranner.

I Luberon, i regionen Vaucluse, herjer det en brann som har spredt seg over 800 hektar.

Rundt 100 husholdninger i landsbyen Mirabeau er blitt evakuert, og nærmere 500 brannmenn jobber med å slukke brannen.

Den siste måneden har det herjet flere store skogbranner i Europa, blant annet i Portugal, Italia, Montenegro og Kroatia.

Brannene har oppstått på grunn av svært høye temperaturer og tørt vær den siste tiden.

(©NTB)


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.