– I utgangspunktet tenker jeg at det er en fantastisk lykke for Norge om de ønsker å investere her, sier Arnulf til Hamar Arbeiderblad.

– Vi må forvente dette når Kina har blitt en del av verdensøkonomien. Norge eier jo selv gjennom oljefondet flere utenlandske selskap enn noen andre land i verden, uten at vi er imperialister av den grunn, sier professoren.

Han viser til svenske Volvo som fikk et oppsving etter at de ble kjøpt opp av kinesiske eiere.

– Så langt har det vært en god ting. Ford var en mye verre eier, mener Arnulf.

Han er ikke like skeptisk til den kinesiske staten som Trygve Slagsvold Vedum.

– Staten er ikke like mye blandet inn som i Norge. Det er veldig stor avstand til sentralregjeringen i Kina for de fleste kinesiske bedrifter. I Norge har alle store selskap som reiser utenlands staten som eier, sier Arnulf, som heller ikke ser noen stor sikkerhetsrisiko.

– Sensitiv informasjon og infrastruktur i Norge har vi kontroll på, sier han.

Derimot ser han en annen faktor som kan bli et problem.

– Det er en veldig stor forskjell på kinesisk og norsk businesskultur. Den største risikoen ligger nok i at man roter bort en mulighet på grunn av kulturkrasj i måten forretninger drives på, forklarer Arnulf.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.