Senterpartiets forslag om å utsette slukkingen av FM-nettet skulle behandles tirsdag, men saken ble utsatt. Arbeiderpartiet mener det er skapt så stor usikkerhet om hva slukking innebærer at statsrådene med ansvar for beredskap, fiskeri og samferdsel må komme til Stortinget og orientere.

Bakgrunnen er at Fremskrittspartiets stortingsgruppe har foreslått at hele nedleggingen av FM-nettet skal avbrytes – stikk i strid med regjeringens politikk. Forslaget begrunnes nettopp med hensynet til beredskap.

Alle partier ga sin støtte til forslaget, bortsett fra Høyre. Det er uenighet mellom partiene om FM-nettet bør slukkes eller ikke, men alle var enige om at det er nødvendig med mer informasjon.

– Skapt usikkerhet

– En såpass viktig beslutning må tas på godt grunnlag. Det er nå skapt usikkerhet fra et av regjeringspartiene, sa Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Slukkingen av FM-nettet skal etter planen starte i Nordland 11. januar. Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det ikke vil by på problemer at debatten utsettes så kort tid i forveien.

– Nei, fordi dette ikke handler om hvorvidt DAB skal innføres, men om FM-nettet skal slukkes. Det er ingenting i veien for at vi bare kan fortsette å holde FM-nettet åpent, sier han til NTB.

Dobbeltspill

Opposisjonen mener det er Fremskrittspartiet nok en gang driver «dobbelt bokholderi». Støtteparti KrF kaller det svært uheldig at et av regjeringspartiene har skapt usikkerhet rundt beredskapen, og at Frp på Stortinget opptrer helt uavhengig av hva regjeringen legger fram.

– Det å spille på beredskapsfrykt er en veldig alvorlig sak for en nasjon, sier mediepolitisk talsmann Geir Bekkevold.

SV stiller spørsmål ved hva som ligger bak Frps dobbeltløp. En mulighet er at partiet forsøker å tekkes noen velgere ved å gå imot nedleggingen, mente Bård Vegar Solhjell.

– Men det kan være at de sitter på informasjon om beredskapen som er noe annet enn det vi har tilgang til gjennom offentlige kilder, sa han, og mente at partiet snarest bør avklare hva de mener.

Tre Frp-statsråder

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) svaret på vegne av regjeringen at de vil bidra med de opplysninger som Stortinget måtte ønske.

Anders Anundsen (Frp) har det koordinerende ansvaret for beredskap, men Stortinget ønsket også å høre fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp). 

Fakta

Timeplanen for stengingen av FM-signalene i 2017, som er en del av overgangen til DAB-radio, er slik:

* 11. januar: Nordland

* 8. februar: Trøndelag, Møre og Romsdal (NRK)

* 21. april: Trøndelag, Møre og Romsdal (P4, Radio Norge, lokalradio)

* 26. april: Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland (NRK)

* 16. juni: Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland (P4, Radio Norge, lokalradio)

* 21. juni: Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder (NRK)

* 15. september: Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder (P4, Radio Norge, lokalradio)

* 20. september: Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus (NRK)

* 8. desember: Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus (P4, Radio Norge, lokalradio)

* 13. desember: Troms, Finnmark

* En del lokalradioer får fortsette med å sende på FM fram til 2022.

(Kilde: NRK)

(©NTB)



Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.