– Nå er vi her og kikker på det nye museet vårt, sa fylkestingsrepresentant og engerdøl Reidar Åsgård (Ap) muntert til HA da fylkespolitikerne fra Hedmark og Oppland var samlet til sosial samvær på Maihaugen mandag kveld.

En time tidligere hadde de enstemmig vedtatt at vi alle, både hedmarkinger og opplendinger, fra 1. januar 2020 bor i Innlandet fylke. Gjennom den flere timer lange debatten ble Hedmarken av flere opplandspolitikere beskrevet som grådige, og på mange områder er det fortsatt en veg å gå, men mandag kveld kunne politikere fra begge sider av Mjøsa heve glassene for i alle fall å ha fått på plass navnet på det rundt 52.500 kvadratkilometer store barnet.

ALLE SKAL VÆRE MED

Fylkestingsrepresentant Erik Ringnes (V) fra Stange beskriver Innlandet-vedtaket som historisk.

– Det viktigste er ikke hva fylket heter, men at vi klarer å rigge en organisasjon for framtida. Vi skal skape vekst og utvikling i vår del av landet, Innlandet. Gjennom en lang og god debatt har vi fått fram mange sider av saken, sier Ringnes.

Mandag ble det også bestemt at framtidas fylkesting skal ha 57 representanter.

– 57 er mange nok til at alle regioner skal være eller føle seg representert. Så tror jeg vi blir avhengig av at komiteer og utvalg blir ambulerende. Vi må lage besøksreiser for å bli kjent med de ulike delene av fylket. Det er mange spennende ting som åpner seg, sier Ringnes.

STØRRE KRAFT INN MOT OSLO

Fylkesråd Thomas Breen (Ap) fra Folldal har hele vegen vært positiv til å slå sammen de to fylkene.

– Det kan gi oss en større kraft enn vi har hatt hver for oss. Jeg tror også det gir oss en klarere stemme inn mot Oslo-makta, sier Breen.

Han trekker fram at Innlandet blant annet blir den regionene her i landet som er størst på jord- og skogbruk og matproduksjon.

– Jeg er godt fornøyd med dagen. Utgangspunktet vårt er bra. Også i prosessen er det lagt noen hjørnesteiner, og det tror jeg er en styrke, sier Breen.

Fylkesråd Anne Karin Torp Adolfsen (Ap) fra Løten sier hun synes forhandlingsutvalget har gjort en god jobb.

– Det var en god debatt i felles fylkesting, og vi har et godt grunnlag å gå videre på. Nå skal vi jobbe sammen for å styrke Innlandet og dra veksler på de gode fagmiljøene vi har her, sier Adolfsen.

INGEN DISKUSJON OM NAVN

Mandagens møte ble holdt på Scandic i Øyer. Pensjonistpartiet foreslo Hedmark og Oppland som navn på det nye fylket, men dette fikk bare én stemme.

– Innlandet er blitt et innarbeidet begrep, og selv om det er innland flere steder, er det vår region som assosieres med navnet. Som navn på fylke synes jeg det er framtidsrettet, sa fylkestingsrepresentant Mari Gjestvang (Sp) fra Ringsaker fra talerstolen, og la til:

– Men jeg tro fortsatt vi kommer til å skåle med Gammel Opland. Gammel Innland tror jeg blir lenge til …

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.